Közzétette - Kategória - Megyei- és térségi programajánló, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye krónikája

XI. Nyírbátori Fúvószenei Találkozó


Nyírbátori Kulturális Központ (lépcsőpiramis) /// 2021. augusztus 21. (szombat) 16.00
FELLÉPŐK:
– Nyírbátori Fúvószenekar
– Bátor Mazsorett Csoport
– Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara
– Kaplonyi Fúvószenekar
– Pitypalatty Ifjúsági Fúvószenekar
– Solti Ifjúsági Fúvószenekar
– Zichy Géza Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara
– Before the Last
___________________________________________
NYÍRBÁTORI FÚVÓSZENEKAR
Városunk zenei életének kiváló képviselője a Koncert Fúvószenekar 1980 óta működik Nyírbátorban. A csoport művészeti vezetője és karmestere Fazekas Mihály, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a zenekar létrejöttében. Az ő erőfeszítései nyomán 1979-ben elindult a zeneiskolában a fúvós tanszék, majd néhány hónappal később a zeneiskola diákjaiból megalakult a zenekar is. Első sikereiket a fúvószenekarok megyei fesztiválján aratták, ahol 1985-ben és 1987-ben ezüst minősítést értek el.
Nagy sikersorozatuk 1992-ben kezdődött. Ebben az évben Gyulán szerepeltek, ahol a III. Nemzetközi Tűzoltózenekari Fesztivál meglepetészenekaraként a zsűri különdíját is elnyerték. 1995-ben adták ki első műsoros kazettájukat „Fúvószene táncritmusban” címmel, mely szórakoztató és tánczenei anyagot tartalmaz. Egy évvel később jelent meg második hanghordozójuk, amelyen világhírű filmzenék csendülnek fel. Profiljuk döntő többségét térzene és szórakoztató zene alkotja, emellett sok történelmi induló színesíti repertoárjukat. A zenekar elmaradhatatlan, állandó szereplője a város ünnepi rendezvényeinek, ahol játékukkal pillanatok alatt elbűvölik a közönséget. A helybeli fellépéseken kívül megyei és országos fesztiválok résztvevői, vérpezsdítő muzsikájuk meghódította több európai ország publikumát is (Románia, Szlovákia, Olaszország, Franciaország, Hollandia, Törökország, Dánia).
Saját karrierjük építése mellett szívügyüknek tekintik Székelyföld zenei életének támogatását. Ez a segítségnyújtás kották és hangzóanyagok biztosításán kívül határon túli magyar zenekarok magyarországi fellépéseinek támogatását is jelenti. A fúvósok életében igen fontos szerepet játszik a zenekarbarátságok kiépítése. Ezek a kapcsolatok a kölcsönös tapasztalat- és kottacserén kívül külföldi vendégszereplésekre is kiváló lehetőséget teremtenek. Kitartó, példaértékű munkájuk elismeréseként 2005-ben Pro Urbe kitüntetésben részesültek.
___________________________________________
BÁTOR MAZSORETT CSOPORT
A Bátor Mazsorett csoport 1996 óta színesíti Nyírbátor város kulturális és sport életét. Az együttes eszköz és ruhatára sokszínű, repertoárja gazdag, melyben megtalálhatóak menettáncok, színpadi táncok, show táncok és modern táncok. A megalakulás óta számos magyar és külföldi fesztiválon, versenyen, rendezvényen képviselték Nyírbátort. Vendégszerepeltek Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Hollandiában, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Portugáliában, Romániában, Szlovákiában és Törökországban.
___________________________________________
DEBRECENI ZENEDE IFJÚSÁGI
FÚVÓSZENEKARA
A Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola ifjúsági együttese. A zenekar 1976-ban az akkor még Simonffy Emil nevét viselő iskola növendékeiből szerveződött.
A zenekar 2008-ban vette fel a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara nevet. Az együttes közel hetven fős tagságát az iskola jelenlegi és volt növendékei alkotják, akik túlnyomó részben Debrecen város közép- és felsőoktatási intézményeinek hallgatói. A zeneiskola művészeti csoportjaként rendszeres résztvevői a háromévente megrendezett országos zeneiskolai zenekari versenynek, ahol 2008-ban Szolnokon harmadik helyezést, 2011-ben Gyöngyösön és 2017-ben Budafokon első helyezést szereztek az ifjúsági fúvószenekari kategóriában. 2014-ben Dunaújvárosban a kategóriagyőzelem mellett a verseny nagydíját is kiérdemelték. 2019 júliusában elnyerték a balmazújvárosi Nemzetközi Fúvószenekari Verseny nagydíját és a város különdíját. Az együttes állandó résztvevője a városi és iskolai rendezvényeknek, a Debreceni Virágkarneválnak, illetve a régió fúvószenekari találkozóinak. A zenekar többnyire koncert-fúvószenekari felállásban lép fel, de mazsorett csoport kísérete esetén menetzenekari feladatokat is ellát.
Repertoárjukon történelmi indulók, komolyzenei átiratok, kifejezetten fúvószenekarra írt kompozíciók, filmzenék és könnyűzenei slágerek egyaránt megtalálhatóak. Fontos célkitűzésük az egyre gazdagabb fúvószenekari irodalom minél szélesebb körben történő tolmácsolása, valamint a magyar fúvószenekari hagyományok megőrzése és átadása.
A zenekar karmestere: Sárvári József
___________________________________________
KAPLONYI FÚVÓSZENEKAR
A Kaplonyi Fúvószenekar több, mint 100 éves múlttal rendelkező együttes. Feladata Kaplony közösségének szolgálata. Emellett természetesen szívesen vállal zenei szereplést más településeken, akár más országokban is.
___________________________________________
PITYPALATTY IFJÚSÁGI FÚVÓSZENEKAR
A Pitypalatty Ifjúsági Fúvószenekar 2016 szeptemberében alakult. Tagjai a Pitypalatty-völgyi Református Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és tanárai. Az együttes művészeti vezetője és karmestere Medve Anita.
A zenekar otthonát adó Pitypalatty-völgy a Bükk hegység északi lábánál fekszik, csupán 20 km-re Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyétől, Miskolctól. A valamikori bányásztelepüléseket magába foglaló völgyben hamar nagy népszerűségre tett szert az eleinte kamaracsoportként, mindössze 10 fővel induló együttes. A tanulók és tanárok által nagy lelkesedéssel megélt próbák, illetve a fúvószene népszerűségének köszönhetően folyamatosan bővült a létszáma. Az együttzenélés örömének köszönhető, hogy az általános iskolából elballagott növendékek közül a zenekarosok visszajárnak, így jelenleg 30 tagból áll. Az együttes átlag életkora 14 év. Repertoárjuk széles körű, hiszen a református zsoltárok és ifjúsági énekek éppúgy helyet kapnak, mint a könnyűzenei feldolgozások, filmzenei átiratok és történelmi indulók.
Az elmúlt években állandó fellépői lettek a Pitypalatty-völgy rendezvényeinek és gyakran kapnak meghívást egyházi eseményekre is.
___________________________________________
SOLTI IFJÚSÁGI FÚVÓSZENEKAR
A Solti Ifjúsági Fúvószenekar 2003-ban alakult, a Hartai Művészeti Alapiskola Soltra kihelyezett tagozatának növendékeiből. Néhány hónapig Szklenka István – volt katonazenész – irányította a 15 főt számláló együttest, majd 2004 szeptemberétől Fuchs Attila harsonatanár veszi át az együttes irányítását, aki jelenleg is a csoport irányítója, vezetője. Mára már 40 fővel működő ifjúsági zenekar játékának örülhetnek a solti városlakók, és a környező településeken élők. A fiatal zenekar közreműködése, zenei szolgálata emeli a helyi társadalmi események, ünnepségek színvonalát, színesíti a város kulturális életét. Számos vidéki szereplés mellett a zenekarnak egyre több felkérése érkezik külföldről is, ezen felkérések révén jutott már el a zenekar Spanyolországba, Szlovéniába, Franciaországba, Bulgáriába, Németországba és Ausztriába.
A jövőben a zenekar minden felkérésnek szeretne eleget tenni belföldön vagy akár a környező országokban is.
___________________________________________
ZICHY GÉZA ZENEISKOLA IFJÚSÁGI
FÚVÓSZENEKARA (HAJDÚSZOBOSZLÓ)
A Kiemelt Arany Minősítéssel rendelkező együttest Kerekes Imre vezeti. Évente 25 30 fellépésük van, ezek nagy része városi ünnepségeken, országos rendezvényeken és művészeti fesztiválokon zajlik. 2015-ben egy nívós nemzetközi művészeti fesztiválon vettek részt a lengyelországi Bydgoszcz-ban, ahol az egyik legrangosabb elismerést, a Kormányzói-díjat kapták. A 46. Virágkarneválon 2015-ben Debrecenben a művészeti csoport kategóriában első helyezést értek el. Az együttes repertoárja igen széles és egyedi, hiszen műsoruk nagy része a számukra készített átiratokból áll.
___________________________________________
BEFORE THE LAST
A zenekar 2016 novemberében alakult 3 taggal. Majd 2017 januárjában megannyi (dal)ötlettől vezérelve úgy döntöttek, hogy 2 új taggal bővítik a gárdát, és saját számokat fognak játszani. Majd tavaly év végén újabb fúvós-zenész, valamint egy gitáros fiatalember is érkezett hozzájuk. Így jelenleg heten tartoznak a Before The Last kötelékébe: Kacsenyák Gábor (zenekari vezető, ének), Lehel Bence (szaxofon), Kovács Zsolt (gitár), Nahaj Máté (dobok), Rónaszegi Miklós (harsona), Varju Károly (trombita) és Mészáros Zoltán (basszusgitár, ének/vokál). Dalaik nagyrészt a pop-rock és a ska stílusába sorolhatók, de természetesen a lírikusabb stílusok vonalát is szívesen hozzák. Megalakulásuk után nemsokkal országszerte adtak koncerteket és játszottak fesztiválokon is. A tavalyi év végen elkészült első lemezük Nézz vissza rám! címmel és ez év februárjában elkészítették az első klipjüket is. Tervezett dalaik: Mesevilág, Nézz vissza rám!, Gyere ugrálj!, Pultoslány, 4 évszak.
___________________________________________
A rendezvény ingyenes! A részvétel feltételeit a koncertek időpontjában érvényes kormányrendelet határozza meg! A programváltoztatás és helyszínváltoztatás jogát fenntartjuk!