Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

WHO: a koronavírus eredetének feltárása erkölcsi kötelességünk


Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója eddigi leghatározottabb nyilatkozatában kijelentette, erkölcsi kötelesség, hogy feltárják a koronavírus eredetét.

Reuters jelentése szerint Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója egy meglepően komoly hangvételű nyilatkozatában kijelentette, erkölcsi kötelesség a koronavírus eredetének feltárása, hangsúlyozva, hogy az Egészségügyi Világszervezet továbbra is elkötelezett a vírus keletkezésének feltárása mellett.

A Wall Street Journal eközben arról jelentett, hogy egy amerikai ügynökség megállapítása szerint a globális koronavírus-járványt egy nem szándékos kínai laboratóriumi szivárgás okozta, e kijelentés pedig még nagyobb nyomást helyez a WHO-ra, hogy kézzelfogható válaszokkal álljon elő a vírus eredete kapcsán.

Az ismét fellángolt vitát azonban Peking nem nézi jó szemmel, és egyenesen tagadja a fenti megállapításokat. A WHO főigazgatója azonban ismételten kijelentette, hogy az ENSZ szervezete elkötelezett az eredet feltárása mellett, hangsúlyozva, hogy ez abból a szempontból is lényeges, hogy a jövőben sikeresen megakadályozhassuk az esetleges világjárványok kialakulását.

Aktivisták, politikusok és akadémikusok a hétvégén egy nyílt levelet fogalmaztak meg a világjárvány kitörésének harmadik évfordulója alkalmából, melyben hangsúlyozták, meg kell akadályozni, hogy a jövőben ismét előforduljon az oltóanyagok egyenlőtlen elosztása, rámutatva, hogy ez a hiba legkevesebb 1,3 millió ember életébe került.

Mint ismert, 2021-ben a WHO által vezetett kutatócsoport több hetet töltött a kínai Vuhanban és annak környékén, azon a területen, ahol az első megbetegedéseket is jelentették. Első közös jelentésükben ugyan azt állították, hogy a vírus nagy eséllyel denevérről terjedt át emberre, és további kutatásokra van szükség. Kína pedig ezzel párhuzamosan közölte, nincs szükség további látogatásokra Kínában a WHO részéről.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük