Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vörös kódot adott ki a rendőrség a romló közlekedési morál miatt


Szeptembertől már érezhetően nőtt a balesetek száma, de az október hozta az igazi mélyrepülést.Tavaly szeptembertől intenzív kampányba kezdett a rendőrség. Bejelentették, hogy a módszereiken változtatni fognak, nem árulják el előre az ellenőrzések helyét és idejét. „Rövid idő alatt azt tapasztaltuk, hogy a baleseti adatok kedvező irányba változtak” – mondta Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a Police.hu-nak.A jó tendencia idén őszig tartott ki, azonban már idén szeptembertől érezhető volt, hogy romlásnak indult a közlekedési morál, ami az októberi adatokat nézve mélyrepülésbe torkollott. A Véda rendszer adatait elemezve kiderült a rendőrség számára, hogy a sebességtúllépések aránya folyamatosan emelkedik. Míg két hónappal ezelőtt a halálos áldozatok száma a korábbi évekhez viszonyítva lényegesen kevesebb volt, addig októberben az adatok csúcsokat döntöttek, a hónap első 24 napjában 50 személy halt meg az országban közlekedési balesetben.

Idén októberben öten haltak meg Magyarországon úgy, hogy egy vasúti átjáróba a tilos jelzés vagy a stoptábla ellenére hajtottak be gépjárművel. Csak októberben hat esetben állapították meg a baleseti helyszínelők azt, hogy az autós vagy a motoros nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedett. Már három esetben okozott tragédiát ugyanebben a hónapban a rosszul kiszámított előzés, illetve a figyelmetlen sávváltás.

Ártatlannak tűnő manőverből is lehet baj

Októberben ketten is okoztak halálos balesetet, mert elindulva nem győződtek meg arról, hogy ezt biztonsággal megtehetik-e. Egy autós ütött el egy kapubejárónál kihajtó kerékpárost, valamint egy gépjárművezető kikanyarodott a másik elé.

A rosszabbodó látási viszonyok miatt nehezebb észrevenni a gyalogosokat, főleg, ha nem a kijelölt átkelőn mennek át. Idén októberben ütöttek el gyalogost zebrán, járdán, út szélén és autópályán is hol a gépjárművezető, hol pedig a gyalogos hibájából (október 24-ig összesen 11 esetben).