Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Regionális hírek, Rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vezér cikkek

Vitkai Fonó – Beregi hagyományápolás és gasztronómia egy helyen


Vitkai Fonó - Beregi hagyományápolás és gasztronómia egy helyen (14)

Vásárosnamény, Vitka – Hagyományosan, immár hatodik alkalommal került megrendezésre  a Vitkai Fonó, Vásárosnamény harmadik kerületében.

A rendezvény s fonó ősi hagyományait eleveníti fel, amely a női társasmunka legfontosabb alkalma volt. Többnyire az őszi behordástól a farsang végéig tartott. Szent Györgykor mindenképpen be kellett fejezni a munkát, mert úgy tartották, “hurka teremne a szöszben”. A fonás kezdőnapja kötődhetett valamilyen jeles naphoz. A fonó több hónapos életét befolyásolták az ünnepek, jeles napok is. Így például Katalinig énekeltek, táncoltak, adventtől karácsonyig csendesebb időszak volt, majd farsang idején érte el a fonóbeli szórakozás a csúcspontját, amikor különféle dramatikus játékokat adtak elő. A fonónak rendkívül nagy jelentősége volt a fiatalok társas életében. A legények az ún. legényjáró napokon keresték fel a fonókat. A leányfonókban alig várták a legények érkezését, ezért mindenféle praktikákkal igyekeztek odacsalogatni őket. “Ha hosszalják a legények kimaradtát, egy leány seprőt vesz, s minden társa előtt söpör, kérdvén, kit söpörjön oda? A kérdezett szeretőjét nevezi meg. Ekkor amaz egyet toppant a seprővel mondván, hogy a nevezett legény mindjárt ott teremjen.” A fonóban a mások előtt való ölbeültetés és a csók megengedett volt, holott a hagyományos falusi szokások szerint az utcán még jóformán egymás mellett sem mehettek a lányok és a legények. A fonóbeli udvarlás kedvelt formája volt az orsó leverése. A leesett vagy levert orsót csókkal kellett visszaváltani. Ha elmaradt a csók, a legények bosszút álltak, például a borsodi fonóban a fonalat lemotollálták, a szöszt vizes vályúba dobták. Ezt idézi az alábbi lírai dal, amelynek változatai főként Csíkban és Moldvában voltak elterjedve: A legények és a leányok közös játékai főként a párválasztással voltak kapcsolatosak. A legnépszerűbb fonójátékok a “Megy a kosár…”, “Fordulj bolha…”, “Kútba estem…”, “Tetszikezés, szomszédkázás…” voltak. Ezek közül a “Megy a kosár…” szövegkezdetű játék az egész magyar nyelvterületen ismert volt. Nógrádsipeken a “Fordulj bolha…” játékot úgy játszották, hogy egy legény leült egy székre és a többiekkel párbeszédet folytatott. Miután megnevezte a lányt, annak ha tetszett, ha nem a legény, meg kellett csókolnia.

[slideshow_deploy id=’92176′]

A Vitkai fonón népi játékokkal, táncházzal, nótaszóval, régi tárgyakkal és persze a kihagyhatatlan hagyományos népi ízekkel elevenítették fel a téli esték játékos fonóinak hangulatát. A rendezvényt a Beregi Betyárok táncprodukciója nyitotta meg, melyet Lénárt Timea köszöntőbeszéde követett. A fonó hagyományihoz híven ezt kulturális műsor követett, ahol egyebek mellet fellépett a gergelyiugornyai Petőfi Sándor Nyugdíjas Klub, a vásárosnaményi Megoldás Ház, az Esze Tamás Nyugdíjas Klub és a Vitkai Nyugdíjas Egyesület. A helyi Kölcsey Ferenc Általános Iskola növendékei is táncműsorukkal színesítették az estét. A kulturális műsort követően a vacsora keretein belül hagyományos  beregi ízek kerültek terítékre.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük