Közzétette - Kategória - Egyéb

Visszatérünk a télbe: az esti órákban már többfelé lehet havazás

Több hullámban érkezik nedves, egyre hidegebb levegő hazánk térségébe, emiatt vasárnap estétől visszatér időjárásunk téli jellege.

FOTÓ: GETTYIMAGES

A most még többfelé esőt okozó légörvény vasárnap reggelre elhagyja térségünket, pár órára a nap is kisüt, majd délután újabb légörvény érkezik és ez az esti órákban már többfelé okoz havazást, lehűlést, hatására visszatérünk a télbe – olvasható az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) prognózisában.

Vasárnap kezdetben általában vékonyabb, szakadozott lesz a felhőzet, helyenként hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Délutántól délnyugat felől egyre többfelé megvastagszik a felhőzet, beborul az ég. Napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, majd a délutáni, esti óráktól dél felől egyre többfelé elered az eső, melyet nyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, havazás vált fel.

Az ország északnyugati harmadán kisebb a csapadék esélye. A déli szél főleg az Alföldön helyenként megerősödik, délután az Észak-Dunántúlon pedig északnyugatira fordul a légmozgás. Vasárnap a délnyugati, majd az északi, északnyugati szelet kísérik sok helyütt erős lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 4-11 fok között valószínű.

Ez a helyzet Európában

Skandinávia felett ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere a Balti térségen és az Alpok gerincein át Afrikáig hullámzik. Ennek mentén sokfelé erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen fordul elő csapadék.

A legnagyobb mennyiséget az Alpokban, illetve Észak-Olaszországban regisztrálják, ahol egy ciklonális hullám is képződött. A frontálzóna előoldalán déli, délnyugati az áramlás, ami meleg levegőt szállít Közép-Európába és a Kelet-európai-síkságra. Azonban a meleg légtömeg felsiklik az alul elhelyezkedő hidegre, csak azokon a helyeken tud érvényesülni a felszínen is, ahol erős szél fúj.

A Kárpát-medence tágabb környezetében sokfelé mérnek jócskán 10 fok feletti maximum értékeket, a Kárpátokon túl azonban már ez alatt marad a hőmérséklet, sőt Moszkvától északkeletre, keletre -10 fok van még napközben is. A fent említett front nyugati oldalán már elkezdődött a hideg légtömeg beáramlása, de arrafelé is többnyire 5 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medencébe is megérkezik a front, eleinte esőt, később már havazást is hoz magával.