Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Visszatértek a jelentős különbségek a benzinkutak árait között


Hiába csökkent a kőolaj világpiaci ára, a forint gyengülése miatt ezt nem érezzük.

Fotó: Getty images

Van, ahol 623, máshol 645, de akad ahol 675 forintot kell fizetni a 95-ös benzin literéért – derül ki az rtl.hu összeállításából. A gázolajat még ennél is drágában lehet tankolni.

Ahogy arról mi is beszámoltunk: kedd este a kormány bejelentette, hogy eltörlik a benzinársapkát, miután országszerte ellátási gondok alakultak ki a kutakon. Így azóta már piaci áron lehet tankolni a 95-ös benzint és gázolajat.

Az rtl.hu azt írja, hogy azóta megszűntek a sorok, viszont visszatértek a jelentős árkülönbségek a benzinkutakon.

Akad 76 forintos árkülönbség is.

Ez a 95-ös benzin esetében, 50 literessel tankkal számolva, akár 3700 forint különbséget is jelenthet.

A gázolajnál is jelentős árkülönbséget számoltak: 3000 forintot.

A visszatérő piaci versenyt jól mutatja, hogy az Auchan töltőállomásain az átlagárnál jóval olcsóbban, 599 forintért lehet kapni egy liter benzint.

A Holtankoljak.hu korábban azt írta, hogy péntektől lejjebb mennek majd a nagykereskedelmi átlagárak, de ez egyelőre a kutakon még nem jelentkezik. A Gazdaságkutató Intézet szerint is hiába csökkent a Brent-olaj hordónkénti ára majdnem 15 százalékkal, ez a hazai üzemanyagárakban kevésbé mutatkozik.

„A forint gyengesége ellensúlyozza az olaj árának csökkenését, most éppen 417 forint egy euró, ami azt is jelenti, hogy az olajpiaci áresés csak tompítottan tud megjelenni”

– mondta a portálnak Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. Drasztikus forgalomcsökkenésre az ünnepek miatt decemberben még nem, inkább januártól számítanak a szakemberek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük