Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Visszatérhet a tél, hétvégén sarkvidéki hideg tör be Magyarországra


 Lassan ismét télikabátra kell cserélnük a dzsekit, ugyanakkor öröm az ürömben, hogy az új hidegfront nem tart majd sokáig. A hegyekben akár hózáporok is kialakulhatnak majd.

Fotó: 123rf

 Sajnos azonban nem sokáig örülhetünk már a kora tavaszi időjárásnak, hétvégén ugyanis ismét sarkvidéki hideg érkezik hozzánk – írja a Kiderül.hu információi alapján a 24.hu. Kiemelik: ugyan csütörtökön még zavartalan lesz a napsütés, és akár 12-18 fokig emelkedhet a hőmérséklet, pénteken jelentős változás áll be időjárásunkban. Markáns hidegfront tör be térségünkbe, melynek következményeképp február elejét idéző időjárás válik uralkodóvá Magyarországon. Az északi-déli irányú hullámokat verő meridionális áramlás áll a látványos változás hátterében, ennek kerülünk majd az ellentétes oldalára. Hétvégén még délutánonként is csak 3-8 fok körül alakulnak majd a napi csúcsok, éjszaka pedig gyakorlatilag bárhol kialakulhat fagy. Sőt, ha a front átvonulásával mérséklődik majd a szél ereje, hajnalonként itt-ott -5, -8 fokot is mérhetnek.

Pénteken itt-ott esőre, a hegyekben néhol hózáporokra is számíthatunk, de számottevő csapadék nem várható. Március 9-én jön az enyhet adó változás, ekkor kerül a Kárpát-medence egy nyugat-európai ciklon előoldalára – írja a 24.hu. Az Agronaptár.hu hosszabb távú időjárás-előrejelzése szerint 9-10-től újabb felmelegedés veszi kezdetét, ám ez már nem lesz olyan erőteljes, mint a mostani, a 15-18 fokos csúcsokat például nem fogjuk ismét elérni. Csapadékos, szeszélyes és relatíve hűvös időjárásra számíthatunk majd, vastag felhőzet boríthatja az eget, a hőmérséklet 9-10 fokig emelkedik napközben, viszont az éjjeli fagyok megszűnnek. Egy héttel később, a március 15-ét követő időszakban egy mediterrán ciklon érkezik majd fölénk, melynek hatására – igaz, csak ideig-óráig – visszatérhet a tél.