Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Vissza a védettségi igazolványokkal! Szigorítást javasol a Magyar Orvosi Kamara a negyedik hullám miatt


A MOK-elnök szerint már most el kellene kezdeni a felkészülést a negyedik hullámra, és megkezdeni a kontaktkutatást, valamint a tesztelést, Kincses Gyula egyelőre egyetlen szigorítást javasolna: a védettségi igazolvány használatának visszahozását. A Magyar Orvosi Kamara tárgyalást kért a kormánytól az orvosi bérrendszer rendezésésről: az alapbérek színvonalával ma már nincs gond, azonban a bérrendszeren még több ponton finomítani kell, a pótlékok és a túlmunka szabályozását kellene rendezni – hangzott el az ATV műsorában.

A MOK-elnök szerint már most el kellene kezdeni a felkészülést a negyedik hullámra, és megkezdeni a kontaktkutatást, valamint a tesztelést. Kincses Gyula egyelőre egyetlen szigorítást javasolna:

A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY HASZNÁLATÁNAK VISSZAHOZÁSÁT, MERT EZZEL NÖVELHETŐ LENNE AZ OLTÁSI KEDV, ÉS JELENLEG NINCS MÁS MEGOLDÁS, MINT A VAKCINA.

A Magyar Orvosi Kamara készített egy felmérést azzal kapcsolatban, hogy az orvosok egyetértenek-e a hálapénz betiltásával. A kutatás szerint a megkérdezettek 74%-a azt nyilatkozta, hogy elégedett a lépéssel, ahogyan az alapbér emelésével is, a probléma ugyanis nem itt, hanem az ügyeleti díjakkal van – mondta Kincses Gyula az ATV-nek.

A MOK elnöke szerint ezen a téren még komoly teendők vannak, ezzel kapcsolatban tárgyalást kértek a minisztériumtól, ez az OKFŐ-vel (Országos Kórházi Főigazgatóság) már el is indult.

Az alapbérek magyar viszonylatban megfelelőek, az orvosok elégedettek, de nem volt részletes bértárgyalás, nem a bérrendszerről tárgyaltak. Az egyik hiba, hogy nincsenek megfelelő pótlékok kialakítva, mert nem azonos terhelés van különböző szakmákban, a rendszer nem kezeli a hiányszakmák kérdését.

A másik probléma a túlmunkák kérdése, ugyanis kimondták, hogy ügyeletben, túlmunkában, este, éjjel a 70 százaléka jár a normál munkabérnek – vagyis többletmunkáért kevesebbet kapnak – magyarázta.

Mivel az ügyeleti díj az alapbér százalékában van meghatározva, ezért azoknak alacsonyabb az ügyeleti díja, akik a legtöbbet ügyelnek – vagyis jellemzően a fiatal orvosoknak.

Kincses Gyula szerint most úgy tűnik, hogy a tárgyalások során ez irányban lesz elmozdulás.

Ugyanakkor, ha lesz is elmozdulás, az nem oldja meg az orvoshiányt – bár a külföldi elvándorlás a MOK reményei szerint csökken, a szolgálati jogviszony törvény olyan üzenetet hordoz, ami miatt többen mozdultak el a magánellátás felé. Ha nincs intézményi reform, önmagában a béremelés nem tudja kezelni az orvoshiányt – jelentette ki az elnök.

(ATV)