Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vírussal fertőzött paradicsomok lepték el a magyar boltokat


Aszakértők megnyugtatnak: a fertőzés emberre nem veszélyes, ugyanakkor tény, hogy vírusfertőzéstől lett egészen szokatlan a hazai üzletekben is megtalálható gyümölcsök héja.

Sérültnek tűnő, hibás külsejű paradicsomot tömege kerülhet a boltokba egy vírusfertőzésnek köszönhetően. Nem okoz gondot, de be kell jelenteni a fertőzést

Egyre nagyobb területen termesztenek Magyarországon paradicsomot a gazdák az Agrárszektor beszámolója szerint. Az idei termést azonban egy olyan vírus fertőzi, mely emberre ugyan nem veszélyes, mégis bejelentésköteles.

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes.

Egyre nagyobb a hazai termőterület

„Az utóbbi évtized jellemző tendenciája volt, hogy a korszerűtlen, elavult fóliaházakban megszűnt a paradicsom termesztése, és modernebb létesítmények váltották ki ezeket – ezzel párhuzamosan a korábbi 120-130 ezer tonnás éves termelési szint 150-160 ezer tonnára emelkedett. A terület fokozatos bővülésével pedig a közeljövőben a volumen további növekedése várható” – tájékoztatta a szaklapot a FruitVeb.

Hozzátették azt is, hogy a frisspiaci paradicsom 90 százalék feletti része hajtatásból származik itthon, szabadföldi étkezési paradicsom termesztés Magyarországon csak elenyésző mértékben folyik. Ipari paradicsomot termesztenek ugyan szabadföldön, ám ennek közel 100 százaléka feldolgozásra kerül, nem pedig frissen a boltok polcaira.

A hazánkban megtermelt 150-160 ezer tonna mellé mintegy 20 ezer tonna import paradicsom jön be évente az országba, elsősorban az októbertől márciusig terjedő időszakban. A téli időszakban leginkább spanyol, török és bolgár paradicsomot tudunk vásárolni itthon.

„Jelenleg, áprilisban a nagyobb áruházláncokban a paradicsom már 800-1200 Ft/kg közötti áron beszerezhető (ez két gombóc fagyi ára egy kiló zöldségért), tavaly ilyenkor ez az ársáv még 1000 Ft környékén kezdődött” – tájékoztat a lap.

A barna termés-ráncosodás vírus elterjedése azonban még közbeszólhat az idei mennyiséget tekintve, ott, ahol a gyorsan terjedő, a növényre kifejezetten veszélyes fertőzés felüti a fejét, azonnali hatósági intézkedésekre van szükség. A  ToBRFV tüneteinek első észlelését követően a gyanút be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük