Villámgyors átmenettel jön a tél: faggyal és ónos esővel búcsúzik a november

Pécs, 2016. január 6.
Faágra fagyott ónos eső Pécsen 2016. január 6-án.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Bár nemrég még 20 °C-ot is mérhettünk, a hét vége felé haladva egyre inkább téliessé válik az időjárás.

Kedden éjszaka többfelé képződik köd, illetve rétegfelhőzet, amelynek egy – akár nagyobb – része tartósan is megmaradhat, emellett napközben a Dunántúl fölé vastagabb felhőzet is húzódik. A nap csupán kisebb körzetekben, elsősorban a Dunától keletre süthet ki hosszabb-rövidebb időre. A ködös tájakon helyenként szitálás, esetleg ónos szitálás, a Dunántúlon néhol jelentéktelen eső előfordulhat. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +7 fok között valószínű, a keleti, északkeleti tájakon lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 12 fok között alakul.

Szerda éjjel többfelé párássá, ködössé válik a levegő. A délelőtti órákban főként keleten még lehetnek kevésbé felhős tájak, majd fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Eleinte a ködös tájakon fordulhat elő néhol szitálás, esetleg ónos szitálás, majd a nap második felében egyre több helyen eredhet el az eső. A déli, délkeleti szél megélénkül, elsősorban az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 8 fok között valószínű, de főleg a keleti tájakon néhol fagypont alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul.

Csütörtökön döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, de átmeneti felszakadozások bárhol előfordulhatnak. A nap első felében többfelé kell számítani – helyenként akár kiadós mennyiségű – esőre, majd átmeneti szünet után estétől délnyugat felől várhatóan újabb csapadékhullám érkezik. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 15 fok között alakul.

Pénteken napközben fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időszakokra a nap is kisüt. A tartós csapadék megszűnik – legkésőbb a keleti tájakon -, de szórványosan további záporok fordulhatnak elő a délutáni órákban. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul.