Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Világszerte hazánkban nőnek az egyik leggyorsabban az élelmiszerárak


A Világbank gyűjtése szerint Magyarország felkerült arra a listára, ahol a leggyorsabban nőnek az élelmiszerárak.

Kép: Getty Images Hungary

Zimbabwe, Libanon, Venezuela. Azon talán nem lepődünk meg, hogy ezekben az országokban nőttek idén a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak. A Világbank listáján természetesen ott vannak az elmúlt évek inflációs bajnokai, Argentína és Törökország is – yrja a portfolio.hu.

Forrás: Világbank

A gond csak az, hogy erre a listára felkerült Magyarország is. Nálunk 44%-kal drágultak az élelmiszerek, amivel a lista 10. helyét foglalhatjuk el. Idén minden országban emelte az élelmiszerárakat a háborús helyzet, azonban ahhoz számos országspecifikus probléma kellett, hogy előkelő helyet szerezzen valaki ezen a listán.

Magyarországon ilyen országspecifikus tényező volt, hogy a legkisebb béreket 20%-kal emelték az év elején, ami elindította az ár-bér spirált,
a kormány a választások előtt több mint 1000 milliárd forintot adott a családoknak, felpörgetve a keresletet, teret adva a cégeknek a jelentős áremelésre, a forint árfolyama drasztikus mértékben gyengült – érdemben meghaladva a régiós országok devizáinak az esését -, ami megjelent az importált termékek árában, a kormány különadót vetett ki a kiskereskedelmi szektorra is, amit beépítettek az árakba, az élelmiszerár-stopon elszenvedett veszteséget a nem árstopos termékek árába építették be.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

 

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük