Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Vigyázzon, újabb súlyos átverés terjed a neten – Ha ilyen e-mailt kap, a bankszámlája bánhatja


A Bitdefender antivirus termékeket forgalmazó kiberbiztonsági vállalat kutatólaborja olyan csaló e-mailek hullámára lett figyelmes, amelyekben olyan vény nélkül kapható étrend-kiegészítőket reklámoznak, melyek segíthetnek a cukorbetegek vércukorszintjének csökkentésében. A bűnözők a koronavírus omikron variánsára hivatkozott spam- és adathalász-kampánya világszerte már több tízezer címzettet ért el.

A csalók pszichológiai manipulációt használva igyekeznek megtéveszteni leendő áldozataikat, úgy, hogy félelmet és bizonytalanságot keltenek bennük az omikron variánsra hivatkozva. A jelenlegi kampányban olyan személyeket céloznak, akikre – alapbetegségeiknek, főleg a cukorbetegségnek köszönhetően – nagyobb veszélyt jelenthetnek a Covid–19 okozta súlyos szövődmények.

A bűnözők az e-mailben a „Diabetic’s Complete Omicron Protection Guide” (Diabetikusok teljes omikron-védelmi útmutatója) nevű dokumentumra hivatkoznak. A link egy hamis gyógyszeripari weboldalra mutat, ahol elérhető „csak az első 100 embernek” érhető el a dokumentum és a diabétesz elleni étrend-kiegészítő is.

A Bitdefender hazai forgalmazójaként működő Biztributor részletet is közölt a terjedő átverős e-mailből:

„Az omikron változat nagyjából kétszer olyan fertőző, mint az eredeti vírus, és akár 60 százalékkal fertőzőképesebb. Hatása még rosszabb lehet mint eddig, hiszen a tanulmányok azt mutatják, hogy a cukorbetegeknél nagyobb mértékben alakulnak ki súlyos szövődmények, még akkor is, ha be vannak oltva. Szerencsére ön megvédheti magát ettől az új, halálos változattól ezzel a vadonatúj, ingyenes útmutatóval, amelyet itt tölthet le a nap hátralévő részében: Diabetikusok teljes omikron-védelmi útmutatója (csak az első 100 embernek). Hogy megvédje magát és szeretteit.”

A káros webhelyre mutató hivatkozás szenzitív személyes és banki adatok, valamint a pénz megszerzése mellett rosszindulatú szoftverek – beleértve a kémprogramokat és a hitelesítő adatokat lopó trójai vírusokat – bejuttatására  törekszik. Az e-mailek legtöbbször hivatalosnak látszó, jól megszerkesztett formában készülnek, és arra ösztönzik a felhasználókat, hogy a levélben található linket nyissák meg, majd tölsék le az útmutatót, és rendeljék meg az étrendkiegészítőt.

Az e-mailek 96 százaléka törökországi IP-címekről származik – közölte a Bitdefender. Eddig a csaló e-mailek több mint fele (59%) az Egyesült Államokban érkezett a postaládákba, de már Európában és Ázsiában is terjed az átverés.

A Bitdefender szakértői azt javasolják a felhasználóknak, hogy alaposan elemezzék a gyanús e-mailjeiket, figyeljenek a nyelvtani és gépelési hibákra, valamint ne dőljenek be a túl jónak tűnő ajánlatoknak. Ne kattintsanak az ilyen tárgyú e-mailekben szereplő hivatkozásokra, ne töltsék le a mellékletben szereplő fájlokat. Tartsák naprakészen a vírusvédelmi szoftvereket és telepítsék a biztonsági frissítéseket; használjanak adathalászat- és rosszindulatú szoftverek elleni technológiákat tartalmazó biztonsági megoldást.

/hvg.hu/