Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vigyázzon a készpénzfelvétellel, egyre több az átverés!


 A készpénzfelvételekhez kapcsolódó átverés az ide második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest értékben és darabszámban is duplázódott. A jellemző ezzel együtt továbbra is inkább az adathalászathoz, adatlopáshoz kapcsolódó visszaélés, a pszichológiai manipuláció. Az egy évvel korábbinál 285 millió forinttal nagyobb lett a kár, amit szinte kizárólag a magánszemélyekre terheltek.

Fotó: MagyarHirlap.hu

A Raspberry Pi mikroszámítógép remekül alkalmazható oktatási célokra, vagy automatizálásra – mivel kicsi és olcsó. A bűnözők – írta meg a hvg.hu – egy ilyen Raspberryvel kerülték meg a bankjegykiadó automata (ATM) biztonsági rendszereit, és loptak pénzt több alkalommal. Az eset a Texas állambéli Lubbockban történt. Nálunk szerencsére eddig ilyen nagyszabású akcióról nem értesülhettünk, de trükkös lopásokról igen. Például a bulinegyedben elterelték a figyelmét, majd elhitették egy pénzt felvevő külföldi turistával, hogy nem működik a készülék. A kiadott pénzt persze a bűnözők zsebre tették.A készpénzfelvétel mindig kényes művelet, azt célszerű nagy gondossággal és körültekintéssel végezni. Már csak azért is, mert – mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett közleményéből kiderül – az idei második negyedévben belendültek a készpénzfelvételekhez kapcsolódó visszaélések. Ez 2022 második negyedévéhez képest darabszámban és értékben is több mint megkétszereződött. Mint azonban az MNB hangsúlyozta: a teljes érték még így is csak 112 millió forintot tett ki.

Legkevésbé a bankoknak fáj a visszaélések növekedése

Akit átvertek, megkárosítottak, azt aligha vigasztalja, hogy a teljes képben mennyire morzsányi az őt ért veszteség. Különösen azért jó résen lenni, mert – mint azt az MNB is elismerte – a károk egyre nagyobb része hárul a kártyabirtokosokra. A számokat részletesebben megnézve, a jegybanki megfogalmazás kifejezetten enyhének tűnik.

Mint ugyanis az Azénpénzem.hu kiszámolta: az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest mintegy 285 millió volt a kárösszeg növekménye, amiből közel 280 milliót a lakosságra terheltek. A bankok bő egymillióval kevesebb mínuszt könyveltek el, a különbözet pedig a kereskedők zsebéből röppent ki.

Már az idei első negyedévi számok alapján megírtuk, hogy egészen 2020-ig a károk többségét a bankok voltak kénytelenek lenyelni. Ez az arány azután fokozatosan csökkent, az idei évre pedig szabályosan bezuhant. Az első negyedévben a magánszemélyekre a visszaélések miatti veszteség nem egészen 52 százalékát, a második negyedévben viszont már majdnem 58 százalékát terhelték. Ez megközelítette az 537 millió forintot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük