Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vészjósló üzenet a vezérkari főnök: a magyar hadseregnek fel kell készülni a konfliktusra


A magyar hadseregnek fel kell arra készülnie, ami az alap rendeltetése: nem béketámogató műveletekre, nem katasztrófavédelemre, hanem konfliktusra, ami egész embert kíván – mondta Böröndi Gábor, vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Ludovika Fesztivál részeként megtartott Száznapos ünnepségen Budapesten.

Készítő: Koszticsák Szilárd
|
Forrás: MTI/MTVA

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának rendezvényén elmondta, a magyar honvédség jelenleg történének legnagyobb átalakításán megy keresztül. A leendő tisztekre, vezetőkre vár az a feladat, hogy a 21. század magyar honvédséget vezessék – tette hozzá.

Határaink mellett háború dúl, a Nyugat-Balkán biztonsága kétséges, migránshullámok érhetik el Európát, Gázában hadműveletek folynak, az egész világ forrongásban, átalakulóban van. Azok a doktrínák, szabályzatok, amelyeket eddig hittünk, lehet, hogy már holnap nem érnek semmit – mondta.

A vezérkari főnök hangsúlyozta: soha nem volt annyira szükség felkészült, elkötelezett tisztekre, mint most.

„Elvárom önöktől, hogy ugyanúgy, mint ludovikás elődeik, jó tisztek legyenek. Embereket fognak vezetni hamarosan, akár konfliktusban is” – fogalmazott.

Schmittné Makray Katalin zászlóanya köszöntőjében a végzős tiszteknek azt üzente: a haza szolgálata az egyik legszebb hivatás. Ludovikás tisztnek lenni védjegy, rang, hivatás és büszkeség – fogalmazott.

A száznapos ünnepség a végzős honvéd tisztjelöltek számára az augusztus 20-i, Kossuth téri ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó, meghatározó ceremónia. A rendezvény végén a hagyományokat követve a végzős évfolyam kiemelkedő tanulmányi eredményt elért honvéd tisztjelöltjei elismeréseket vehettek át.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük