Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Vészjósló kijelentést tett az ENSZ elnöke: a kubai rakétaválság óta nem voltunk ilyen közel egy atomháborúhoz


Elmondása szerint a „nukleáris opciót” teljesen ki kell iktatni a tagállamok eszköztárából, hogy véglegesen elmúljon ez a fenyegetés.

Képünk illusztráció fotó: komlomedia.hu

Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlésének elnöke szerint a világ a kubai rakétaválság óta nem volt ilyen közel egy valódi nukleáris konfliktushoz, amely véleménye szerint egy nagyon komoly figyelmeztetés mindannyiunk számára. Legutóbbi interjújában elmondta, miszerint nem is kérdés, hogy sosem kerülhet sor a „nukleáris opció” végrehajtására, amelyet teljesen ki kell iktatni a tagállamok eszköztárából, hogy véglegesen elmúljon ez a fenyegetés.

Majd arra figyelmeztetett, hogy a világnak nem szabad visszatérnie ahhoz a korszakhoz, amikor az atomfegyvereket „politikai eszközként alkalmazták heti vagy havi rendszerességgel” – derül ki a TASS beszámolójából.

1962 nyarán az Anadyr titkos művelet keretében a Szovjetunió ballisztikus rakétákat és nukleáris robbanófejeket szállított Kubába, valamint több mint 40 ezer embert telepített oda. Az amerikai hírszerzés októberben szerzett tudomást a történtekről, ami végül a kubai rakétaválsághoz vezetett.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.