Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Veszélyre figyelmeztetik a magyar családokat – Jobb lesz erre figyelni, életveszélyes állapottal is járhat


Megérkezett az igazi hőség, egy gyermekorvos pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a legkisebbekre ilyenkor fokozottan kell figyelni.

Az ATV Start című műsorában Póta György arra figyelmeztetett, hogy a hőség miatt kiadták az első- és másodfokú figyelmeztetéseket, ilyen kánikulában pedig sokkal kevesebb időbe telik, míg egy baba kiszárad, így fokozottan kell ügyelni a gyermekek folyadékpótlására.

A gyermekorvos rámutatott, azért is kell nagyon figyelni a hőség idején a gyermekekre, mert a folyadék hiánya nagyon komoly élettani következményekkel, akár életveszélyes állapottal is járhat.

Póta kiemelte, ahhoz, hogy a szervezet normálisan működjön, egy hőmérsékleti határon belül kell tartani, így ha nagyon meleg van, és éjszaka sem mérséklődik a hőmérséklet, úgy a szervezet nem tudja leadni a plusz hőt, emiatt pedig megváltozik a szervezet működése.

A szervezetünk ilyenkor savasodik, fokozódik a légzés- és pulzusszám és romlik a keringés, éppen ezért a veszélynek nem csupán a gyermekek, de az idősek is ki vannak téve, rájuk leginkább a keringési hatások miatt lehet káros a kánikula.

A szakember azt javasolja, hogy használjuk a légkondicionálót, ám nagyon fontos ügyelni arra, hogy a gyermeket ne érje közvetlenül a hideg levegő, máskülönben könnyedén megfázhat. Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha autóval utazik a család.

Póta hangsúlyozta, figyelni kell arra is, hogy a hőingadozás nem tesz jót a szervezetnek, ezért semmiképpen ne állítsuk 16-18 fokra a klímát. Javaslata szerint érdemes akár napi 3-4 alkalommal is venni egy hűvösebb zuhanyt, hiszen ez is segíthet leadni a plusz hőt.

Végezetül egy komoly problémára is felhívta a figyelmet: sajnos nagyon gyakori, hogy a szülők az autóban hagyják gyermekeiket, amíg a gyermek alszik, és nem akarják felébreszteni, ám ahogy emelkedik a hőmérséklet az autóban, az agy vérellátása csökken, a gyermek figyelme tompul, s végül pánikba esik.

Éppen ezért nem elvárható a gyermekektől, hogy racionálisan gondolkodjanak ilyen helyzetekben, s nem valószínű, hogy az lesz az első dolguk, hogy megnyomják a dudát, hogy felhívják magukra a figyelmet. Rámutatott, ha a gyermek már elveszíti az eszméletét, onnantól nem is tud jelezni a hőség miatt.