Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Veszélyes okosórákra figyelmeztet a hatóság – Nagyon vigyázzon, ha ilyet hord


Figyelmeztetést adott ki az FDA a szúrás nélkül működő vércukorszintet mérő okosórákkal és okosgyűrűkkel kapcsolatban.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) figyelmeztetést adott ki a vércukorszintet mérő okosórák és okosgyűrűk használatának potenciális veszélyeire vonatkozóan, hangsúlyozva, hogy ezek az eszközök pontatlan méréseket eredményezhetnek, ami életveszélyes hibákhoz vezethet a cukorbetegség kezelésében, írta a Pénzcentrum a CNN cikke alapján.

Veszélyes okosórák

Figyelmeztetést adott ki az FDA a szúrás nélkül működő vércukorszintet mérő okosórákkal és okosgyűrűkkel kapcsolatban. A hatóság hangsúlyozta, hogy ezek az eszközök nem kaptak engedélyt és jóváhagyást a vércukorszint önálló mérésére, pontatlan méréseket eredményezhetnek, ami súlyos hibákhoz vezethet a cukorbetegség kezelésében és akár életveszélyes következményekkel is járhat.

Az FDA arra kéri az érintetteket, hogy amennyiben az orvosi ellátásuk a vércukorszint pontos mérését igényli, konzultáljanak az egészségügyi szolgáltatójukkal egy engedélyezett eszköz használatáról. Kiemelték, hogy az általuk említett eszközök eltérnek azoktól az okosóra-alkalmazásoktól, amelyek már jóváhagyott folyamatos vércukormérő eszközök adatait jelenítik meg.

A gyógyszerügyi hivatal nem említ konkrét márkaneveket, de rámutat arra, hogy egyes gyártók „nem invazív technikák” alkalmazásával próbálják meg népszerűsíteni a termékeiket, és vércukorszintmérést ígérnek fizikai beavatkozás nélkül. Az ügynökség szerint azonban ezek az eszközök nem képesek közvetlenül vércukorszintet mérni, ezért arra kérik a fogyasztókat, hogy ne vásárolják meg őket.

Az egészségügyi szolgáltatóknak azt javasolja a szervezet, hogy tájékoztassák betegeiket az ilyen eszközök használatával kapcsolatos kockázatokról, és segítsenek nekik megfelelő, engedélyezett alternatívát választani.

Az FDA azt is közölte, hogy már nagyban dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a nem engedélyezett okosórák és okosgyűrűk illegális forgalmazását. Ebben azonban a fogyasztók segítségére is szükségük van. Azt kérik tőlük, hogy minél többen jelentsék az FDA MedWatch rendszerén keresztül a nem engedélyezett termékek használatából eredő problémákat vagy pontatlanságokat, írta a cikk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük