Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Veszélyes fűszerre hívta fel a figyelmet a Nébih – Ha tart ilyet otthon, ne főzzön vele!


Veszélyes fűszerre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Nézd meg a csomagolást és a lejárati dátumot, és ha az érintett termék a kamrádban van, semmiképpen ne fogyassz belőle.

Képünk illusztráció

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradékot, úgynevezett klórpirifoszt találtak az egyik kurkumaporban, emiatt az Asian Home Kft. visszahívja a forgalomból 100 grammos Turmeric powder haldi nevű termékét.

Magzatkárosító hatása lehet

A klórpirifosz rovarölő szer, melyet korábban számos kultúrában rovarkártevő elleni védekezésre, valamit a tárolt gabonafélék és az üres raktárak kezelésére használtak – olvashatjuk a Nébih weboldalán, ahol az érintett termék fotóját is megnézheted.

UTÓBB KIDERÜLT, HOGY A KÁRTEVŐK MELLETT A HASZNOS ROVAROKRA – PÉLDÁUL A MÉHEKRE IS – KÁROS, 2019-BEN PEDIG AZ EURÓPAI ÉLELMISZER-BIZTONSÁGI HATÓSÁG ÚGY ÍTÉLTE MEG, HOGY A KLÓRPIRIFOSZ AKÁR A MAGZATI FEJLŐDÉSRE IS KÁROS HATÁSSAL LEHET.

Emiatt használata az Európai Unió területén már nem engedélyezett.

Az Indiából származó kurkumaporban azonban találtak a nem engedélyezett anyagból, ezért a hatóság azt kéri, hogy a 2024. február 28-i lejárati idővel fogalomba hozott Turmeric powder haldi kurkumaport ne fogyasszák, hanem vigyék vissza a vásárlás helyére, ahol visszakapják a termék árát. Fontos, hogy a termékvisszahívás kizárólag a fenti adatok alapján azonosított termékekre vonatkozik.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük