Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Veszélyes átverés terjed, akár a Facebook-profilját is ellophatják – Mutatjuk, mire kell figyelni!


Figyelemfelkeltő bejegyzésekkel terjed egy facebookos átverés. A személyes adatait és a Facebook-profilját is ellophatják azoknak, akiket sikerül átejteni. Mutatjuk, mire kell figyelni!

Forrás: Shutterstock

Adathalász kísérletek Facebookon

A facebookos belépési adatok megszerzésére utazik egy új adathalász kampány a közösségi oldalon. Ha valakinek megszerezték a profilját, azzal újabb áldozatokat próbálnak lépre csalni – figyelmeztet a Bleeping Computer.

A támadás egy „Nem hiszem el, hogy meghalt. Nagyon fog hiányozni” (Angol nyelven: „I can’t believe he is gone. I’m gonna miss him so much”) szövegű Facebook-bejegyzéssel kezdődik. Ehhez néha csak egy link társul, máskor egy autóbalesetet mutató videó egyik képrészlete is.

Azonban a kép és a link is egy hírportálnak álcázott adathalász oldalra vezet, ahol a hír megtekintéséhez a facebookos belépési adatokkal kell bejelentkezni. A csali képernyő a Facebook bejelentkező oldalához is hasonlít. Az ide beírt adatokat szerzik meg a csalók. Persze az oldalon semmilyen valós hír nincs, esetleg a Google-re, vagy egy másik kártékony oldalra irányít át.

A HVG megjegyzi, emiatt is érdemes aktiválni a kétfaktoros hitelesítést. Azzal a felhasználónév-jelszó kettős sem elég a bejelentkezéshez az oldalra, más jellegű hitelesítést is kér. Ehhez ez az oldal nyújt segítséget.

Nyolc dologra különösen figyelj oda az online vásárlásokkor

Különösen magas volt az internetes csalások száma az elmúlt hónapokban is. Nyolc pontba soroljuk, mire érdemes különösen odafigyelni a netes vásárlásokkor, hogy az ember ne legyen átverések áldozata, amit leginkább a pénztárcája bánhat.

  • Sok az eredeti webshopokra nagyon hasonlító adathalász klónoldal. Ezért mindig győződj meg róla, hogy valóban onnan rendelsz, ahonnan szeretnél!
  • Kérj megerősítést megbízható elérhetőségen keresztül ha megkeresnek, hiszen számos csaló adja ki magát bankok vagy más pénzügyi szolgáltatók megbízottjának!
  • Ha az első alkalommal rendelsz valahonnan, fizess utánvéttel!
  • Segíthet a hamis oldalak beazonosításában, ha megnézed az adatkezelési tájékoztatójukat és az általános szerződési feltételeiket. Például a magyarországi cégekről ingyenesen elérhető e-Cégjegyzékben érdemes ellenőrizni, valóban létezik-e a vállalat!
  • A vásárlás előtt tájékozódj az ügyfélszolgálat elérhetőségeiről!
  • Figyelj oda a cég közösségi értékeléseire!
  • Online piactereken – ha megoldható – kérd a rendelt termék személyes átvételét!
  • Ne engedd, hogy a kereskedő egy konkrét futárszolgálathoz ragaszkodjon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük