Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Veszélyben a lakossági ivóvízellátás? Nyílt levelet írtak Orbán Viktornak a vízügyi dolgozók


A miniszterelnöknek írt nyílt levélben kért bérfejlesztést a vízügyi dolgozók részére a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetségének (VSZOÁSZ) elnöke, Pető Sándor – írja a 24.hu.

Címlapkép: Getty Images

A levél szerint 2022. elején már jelezték a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának ülésén (KVKF), hogy a 2021-ben aláírt, az idei évre szóló bérmegállapodásban szereplő alapbérfejlesztés nem lesz elég a fogyasztói árak drasztikus emelkedése miatt.

Közben csökkent a szociális hozzájárulási adó, így 4 százalékkal csökkent a társaságoknál a foglalkoztatás terhe. A szakszervezetek pedig azt kérték, hogy ezt a 4 százalékot alapbérfejlesztésre fordítsák. Ezt a béremelést a MÁV-nál, a Volánnál és a Magyar Postánál év elején meg is tették, a víziközmű társaságoknál azonban azóta sem.

A tulajdonos állam első körben a választások, illetve az új kormány megalakulása utánra kérte halasztani a bérfejlesztést, de akkor sem lett belőle semmi. Augusztusban a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz (TIM) fordult a szakszervezet bérfejlesztési kérelmével, amit szeptember elején egy egyeztetés követett, de béremelés nem. Október közepén ismét sürgették az ígéret beváltását, eredménytelenül, ezért fordultak most személyesen Orbán Viktorhoz – írja a lap.

Pető Sándor a nyílt levélben azt írta, hogy mivel a víziközmű szolgáltatásban dolgozók átlag alatt keresnek, így megélhetési problémákkal küzdenek, jelentős az elvándorlás, a kieső munkaerő pótlása pedig ellehetetlenült az alacsony bérek miatt. Ez pedig szerinte már a biztonságos ellátást veszélyezteti.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük