Közzétette - Kategória - Gergelyiugornya, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Versben mondták el a Beregben is – Váci Mihály szavalóverseny Gergelyiugornyán


Versben mondták el a Beregben is - Váci Mihály szavalóverseny Gergelyiugornyán (1)

Vásárosnamény-Gergelyiugornya – Immár több évtizedes hagyományokra tekint vissza a Bereg szívében a gergelyiugornyai Petőfi Sándor Tagintézményben megrendezésre kerülő Váci Mihály Szavalóverseny.

A költészet megtanít gyönyörködni és hinni az emberben, hiszen ,,aki egyszer belekóstolt az irodalomba, a költészetbe; aki vett már a kezébe olyan könyvet, amit nem tudott letenni; aki megízlelte már a magyaros és az időmértékes verselés ritmusát; annak jó eséllyel napi betevőjévé válik a vers, a mese, a történet…” és úgy általában az olvasás, a figyelmes hallgatás és az anyanyelv igényes használata. A költészet nélkülözhetetlen, mert vannak a létezésnek olyan dimenziói, értékei és szépségei, amelyeket csak a költészet nyelvén, csak annak kifejezőeszközeivel lehet kifejezni. A versek az ember legmélyebb és legtisztább énjét ragyogtatják fel, legszebb álmainkkal és vágyainkkal szembesítenek, megmutatják, hogy milyennek kellene lennünk.Versben mondták el a Beregben is - Váci Mihály szavalóverseny Gergelyiugornyán (2)

A nívós beregi szavalóverseny kezdetén a szép számmal megjelent versenyző és versszerető az intézmény aulájában gyülekezett, ahol a verseny egyik szervezője, Garamvölgyi-Kiss Bernadett köszöntötte egy Kosztolányi Dezső verssel őket, majd mutatta be a zsűrit.

Versben mondták el a Beregben is - Váci Mihály szavalóverseny Gergelyiugornyán (3)

Az alsós és felsős beregi diákok külön korcsoportban mérettették meg magukat, ahol a beregi versenyzők alapos felkészültségükről tettek tanúbizonyságot. A háromtagú zsűri szakmai alapossággal és mély empátiával értékelte az elhangzott produkciókat, ahol több klasszikus és modern vers és szavalat is elhangzott.

Versben mondták el a Beregben is - Váci Mihály szavalóverseny Gergelyiugornyán (5)

A szebbnél-szebb versek elmondását követően az értékelés következett, ahol a zsűri elnökei a dicsérő mondatok mellett a továbbfejlődés lehetőségeit megmutató szavakkal biztatta a versenyzőket további munkára, anyanyelvünk értékeinek ápolására. Az alsósok között megvívott korcsoportban az első és második évfolyamosok között a harmadik helyen végzett Újhelyi Péter Zalán, a második helyen Csernyi Boglárka, míg a győztes Szlocski Mirtill Mina lett. A különdíjat Tóth Teodóra kapta. A harmadik és negyedik évfolyamban a képzeletbeli bronzérmet Gecsey Petra, az ezüstérmet Bedő Lukács, míg az aranyérmes Voloscsuk Emília lett. Két különdíjat is kiosztottak ezen a napon, melyet Gerzsenyi Lívia és Szakács Mézia kapott.

Versben mondták el a Beregben is - Váci Mihály szavalóverseny Gergelyiugornyán (4)

A felsősök között a harmadik helyen Feka Orsolya, a második helyen Bartha Réka Pálma végzett, míg az első helyen Sebestyén Noémi.


Vélemény, hozzászólás?