Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Végre jöhetnek az olcsóbb zöldségek: árcsökkenés jön a hazai piacokon és az üzletekben


A most termő gyümölcsök közül a hazai, szabadföldön termesztett szamóca szezonja van, a legnagyobb mennyiségben ezekben a hetekben kapható a frissen szedett gyümölcs – írja a Napi.hu.

A hazai szabadföldi eper különleges, mivel a fóliában termesztett, vagy importból származó fajtákhoz képest sokkal finomabb,

mivel a többezer kilométerről behozott szamócával szemben nem félig éretlenül, hanem éretten szedik a hazai termesztők. Az ára kilogrammonként több 2500 forint körül alakul, nagyjából 500 forinttal drágább, mint 2022-ben.

Megjelent a kínálatban az import barack, az ára jócskán megugrott: a tavalyihoz képest 50-80 százalékkal kerül többe a kajszi, az őszi és a nektarin is. Ennek oka a termesztéssel járó költségek emelkedése mellett az időjárás: a behozatal szempontjából legfontosabb termővidékeken, vagyis Spanyolország kertészeteiben az idén a legtöbb zöldség- és gyümölcsféle szezonja később indult a megszokottnál jóval hűvösebb koratavasz miatt.

részét már a belföldi hajtatott zöldségfélék adják, mivel a legtöbb kereskedő előnyben részesíti a hazait az importtal szemben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük