Közzétette - Kategória - Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök

Végre itt a cseresznye szezon! Így készül a cseresznyés pite legfinomabb változata

A nyár két leginkább várt gyümölcse a dinnye és a cseresznye. Az utóbbi pedig már magyar termékként is megtalálható a boltok polcain. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy az édes gyümölcsből is lehet igazán ízletes pitét készíteni. Mutatjuk a leggyorsabb és legomlósabb cseresznyés pite receptet!

fotó: flickr.com/maria komar

A legfinomabb nyári sütemény

Egy kellemes és könnyed gyümölcsös süteményre vágysz? Akkor készítsd el a lehető legomlósabb cseresznyés pite receptet, amelyet mi is imádunk. Nem csupán szuper könnyű a tésztája, de belül a legszaftosabb töltelékkel találod szemben magad. Nagyjából egy óra alatt készen is van, ám készülj fel előre, 10 perc alatt el is fog fogyni. Az igazi ínyencek vanília fagylalttal tálalják, de hidd el, anélkül is isteni finom!

A tészta hozzávalói:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet 
  • 1 evőkanál víz a kenéshez

A szaftos töltelék hozzávalói:

  • 80 dkg magozott cseresznye
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál kukoricaliszt
  • 2.5 dkg vaj

Így készítsd a cseresznyés pite legfinomabb változatát

Végy egy nagy tálat, amelyben összekevered a lisztet a sütőporral, valamint egy csipet sóval. Miután ez meg van, fogd a szoba hőmérsékletű vajat és morzsold össze a liszttel. Amikor már minden vajdarabka morzsalékossá vált, add hozzá a cukrot és a tojást. Ezt követően már csak össze kell gyúrnod a tésztát. Ha készen van, oszd két részre – nagyjából kétharmad-egyharmad részben – és pihentesd hűtőben az omlós tésztát egy jó fél órán keresztül.

Ha ezzel elkészülték, állj neki a tölteléknek. A kimagozott cseresznyét jó alaposan mosd meg és csepegtesd le. Szórd rá a cukrot, ízlés szerint egy kis fahéjjal is megbolondíthatod. Miután alaposan átkeverted öntsd hozzá az kukoricalisztet is, és szintén forgasd át a tölteléket.

Végül állítsd össze a süteményt. A tészta nagyobbik felét nyújtsd ki akkorára, amekkora a pite formád. Öntsd bele a tölteléket, amelyre kockázd rá a vajat is. Végül fedd be rácsos motívummal a cseresznyédet, a tésztát pedig kend be vízzel. Előmelegített 180 fokos sütőben süsd meg a süteményt nagyjából 30-40 percen keresztül. Jó étvágyat a nyári finomsághoz!