Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Országos ellenőrzés: Idén már minden hetedik ellenőrzött magyar feketén dolgozott


Míg tíz éve 114 ezer, úgy idén már csak 28 ezer dolgozónál nézte meg a foglalkoztatásfelügyeleti hatóság, hogy be van-e jelentve, de a találati arány magasabb volt, mint 2012-ben. Akkor az első félévben mindösszesen 5 százalékról derült ki a feketefoglalkoztatás, idén azonban több mint 14 százalékról. A Népszava a Technológiai és Ipari Minisztérium jelentésére hivatkozva azt írja, hogy az ellenőrzött ágazatok közül az építőiparban a leggyakoribb a feketemunka.

Fotó: 24.hu

Az összes feketén foglalkoztatott több mint felét építőipari dolgozók tették ki, az első félévben ellenőrzötteknek pedig majdnem a harmadát. Ezek az adatok is emelkedtek a tíz évvel ezelőttihez képest néhány százalékkal. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy az adatok az egész szektorra általánosak. A hatóság 6500 dolgozót ellenőrzött az építőiparban, közülük 2000-en feketén dolgoztak. Ez egy nagyobb számnál óriási tétel lenne: 375 ezer foglalkoztatottnál például 120 ezer.

Szerinte inkább arról lehet szó, hogy az ellenőrzések több mint harmada már eleve az építőiparra irányult, az első félévben országos nézték is az ágazatot. „Ezzel együtt is hibás lenne azt a következtetést levonni, hogy ezek az adatok az egész építőipart jellemzik” – mondta a Népszavának Koji László, aki szerint az ellenőrzések nagy része mikro- és kisvállalkozásokat, és főként a lakosságnak végzett munkákat vizsgálhatott, mert itt több a szabálytalanság, viszont nőttek a megrendelések, emiatt több ember kellett, és több kókler is megjelent.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük