Közzétette - Kategória - Egyéb, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

Véget ért a beruházás – Több mint félmilliárdos útfejlesztés valósult meg Vásárosnaményban


Végéhez ért az idei év legnagyobb fejlesztési programja a Bereg szívében, Vásárosnaményban. A 521.600.000 forintból megvalósuló útfejlesztés a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság és Vásárosnamény Város Önkormányzatának közös pályázatának eredménye. A Közlekedésfejlesztés Szabolcs Szatmár-Bereg megyében 8., valamint a TOP-1.3.1-16-SB1 – Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés című projekt keretein belül, mindösszesen 3,632 km hosszon kerül(t) mellékúthálózati szakasz felújításra és egy háromágú körforgalom kivitelezése a Bereg szívében, Vásárosnaményban.

Az útfejlesztések során a meglévő burkolat profilmarását követően, kiegyenlítő réteggel egybe húzott kopóréteg beépítésével alakították ki az új burkolatot. A vízelvezetést a meglévő vízelvezetési rendszer felújításával, jó karba helyezésével biztosították, valamint az útpadka, útszegélyek is rendezésre kerültek. Az érintett útszakaszokon lévő műtárgyak, átereszek, forgalomtechnikai berendezések is felújításra kerültek. A centrumban, Vásárosnamény város egyik legforgalmasabb – a 4108 j. és 41318 j. VÁV utak – kereszteződésében körforgalmi csomópont került kialakításra egyrészt a biztonságosabb közlekedés, másrészt a kapacitás növelése érdekében. A felújítással érintett szakaszok a következők voltak: – 4108 j. Kisvárda-Vásárosnamény összekötő út (23+230-24+640) beavatkozási hossz: 1,410 km érintett település: Vásárosnamény – 4108 j. Kisvárda-Vásárosnamény összekötő út – 41318 j. Vásárosnaményi VÁV utak (24+700/0+000 km) keresztezésében mini körforgalom kiépítése, beavatkozási hossz: 0,155 km érintett település: Vásárosnamény – 4115 j. Záhony-Vásárosnamény összekötő út (41+970-42+426) beavatkozási hossz: 0,456 km érintett település: Vásárosnamény – 41318 j. Vásárosnaményi VÁV út (0+030-0+905) beavatkozási hossz: 0,875 km érintett település: Vásárosnamény – helyi közút: Radnóti út, beavatkozási hossz: 0,289 km érintett település: Vásárosnamény – helyi közút: Kölcsey Ferenc. utca, beavatkozási hossz: 0,447 km érintett település: Vásárosnamény. A projekt 4-5 számjegyű leromlott állapotú út felújítását, fejlesztését célozta meg, melynek megvalósulásával javult a települések és a térségben lévő munkahelyek elérhetősége, ezzel is a munkaerő mobilitást és gazdaságfejlesztést ösztönözve. A beruházás hozzájárult a közlekedésbiztonság javításához, a tervezés és megvalósítás során a közlekedésbiztonsági szempontok kiemelt figyelmet kaptak. A projekt műszaki tartalma úgy kerül kialakításra, megtervezésre, hogy javítson a gépjármű forgalom közlekedésbiztonságán. A beruházás költséghatékony módon, reális és takarékos költségvetéssel került megtervezésre úgy, hogy javítson a gyalogosok, kerékpárosok, de mindenekelőtt a gyerekek, idősek és fogyatékkal élők közlekedésbiztonságán.

A több, mint félmilliárdos beruházás során elsőként a Kölcsey utca, Árpád utca, Radnóti utca, majd a Rákóczi utca került kialakításra. Az útfejlesztések utolsó fázisában, most a város legforgalmasabb és legnagyobb teherforgalmat bonyolító Kossuth utca került felújításra. A Kossuth utca felújítása során teljes hosszában kapott aszfaltozott útburkolatot ezen szakasz, megújultak a szegélyek és ahol szükséges volt a járda is felújításra került.

A Kossuth utcán zajló munkálatokat, itt tekintheti meg: