Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Véget érhet a munkavállalók érdekképviselete? Kiszállna az állam a szakszervezeti tagdíjak utalásából


Hétfőn társadalmi egyeztetésre bocsátott egy javaslatot a Miniszterelnöki Kabinetiroda, ami többek mellett a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló törvényt is módosítaná – vette észre a 444.

A jogszabály eddig úgy rendelkezett, hogy munkáltató a munkavállalók munkabéréből a szakszervezeti vagy egyéb érdek-képviseleti tagdíjat a munkavállaló írásbeli kérelmére köteles levonni, és a munkavállaló által megjelölt szakszervezet vagy egyéb munkavállalói érdekképviselet javára köteles a kérelemben meghatározott összeget átutalni.

Ezt úgy változtatnák meg, hogy a fenti szövegbe beiktatnak egy félmondatot, miszerint „törvényben meghatározott kivétellel” a munkáltató nem köteles levonni és átutalni a tagdíjak összegét a szakszervezeteknek. Ezt követően fel is sorolják, hogy mely szakszervezeteknek nem utalnának tagdíjat még a munkavállaló kérésére sem:

  • a kormánytisztviselők szervezeteinek;
  • a köztisztviselők szervezeteinek;
  • a közalkalmazottak szakszervezeti vagy érdekképviseleti szervezeteinek;
  • a honvédelmi alkalmazottak szervezeteinek;
  • az állami fenntartású egészségügyi szolgáltató az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló dolgozók szervezeteinek;
  • és a köznevelésben foglalkoztatottak.

A benyújtott módosító indoklásában úgy fogalmaznak, a cél mindezzel az, hogy jelentősen csökkenjenek az állampolgárok, vállalkozások adminisztratív terhei, a vállalkozások adminisztratív terheit pedig csökkenti fogja a különböző szabályzatkészítésre kötelezettek körének szűkítése. A javaslatot augusztus 15-ig lehet véleményezni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük