Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vége lehet a jó világnak: A NAV lecsaphat az influenszerekre és az OnlyFans-modellekre


A magyar youtuberek által szerzett bevételek esetében a Google is hangsúlyozza, a YouTube-ra feltöltött, bevételszerzésre jogosult videókkal keresett bárminemű bevétel után adófizetési kötelezettség merülhet fel a lakhelyül szolgáló ország felé – erre hívta fel a figyelmet az Indexnek Gyányi Tamás. A NAV, a bevallás beadásának utolsó napján, május 22-én a tartalomszolgáltatókra, youtuberekre és más, elektronikus platformon szolgáltatást nyújtókra is közzétett egy tájékoztatót.

Illusztráció FORRÁS: ORIGO

A bevallási tervezetben szereplő jövedelmek jellemzően a magyar kifizetőktől származó információkon alapulnak, így a külföldi megrendelők felé különböző elektronikus platformokon nyújtott virtuális szolgáltatásokról nincs naprakész nyilvántartása a NAV-nak.

Gyányi Tamás szerint ez a tény azonban nem azt jelenti, hogy a NAV-nak ne lenne lehetősége arra, hogy adott esetben a külföldi megrendelők illetékes külföldi adóhatóságától is adatokat kérhessen. Erre a kettősadó-egyezmények speciális szabálya is lehetőséget ad. Például a Magyarország és Írország között megkötött kettősadó-egyezmény 26. cikke szól az információcseréről, azaz a két ország adóhatóságai közötti kölcsönös tájékoztatás lehetőségéről.

A szakember emlékeztet arra, hogy azt is látni kell, a magyar youtuberek által szerzett bevételek esetében a Google is hangsúlyozza, a YouTube-ra feltöltött, bevételszerzésre jogosult videókkal keresett bárminemű bevétel után adófizetési kötelezettség merülhet fel a lakhelyül szolgáló ország felé, és részletes információkat a helyi adóhivataltól lehet kérni. A NAV 2023. május 22-én közzétett tájékoztatója pontosan ezt a célt szolgálja.

A magyar adójogszabályokban nincs egy minimum mentesített jövedelem, amelynél nem kellene adóalapot és így adófizetési kötelezettséget meghatározni. Azaz, ha az alkotók a Youtube-on keresztül partneri bevételre tesznek szert (hirdetési vagy egyéb bevételeken keresztül), ezt a bevételt realizálják is, adókötelesek lesznek.

A SZOLGÁLTATÁS NYÚJTÓJA ILYENKOR A PLATFORMMAL ÁLL SZERZŐDÉSES JOGVISZONYBAN.

Ahogy a NAV-tájékoztató is hangsúlyozza: „Ilyen például az OnlyFans és ehhez hasonló platformok által közvetített szolgáltatás.”

A különböző platformok, applikációk közvetítésével a felhasználókhoz, nézőkhöz eljuttatott bevételekkel összefüggésben az alábbiak a legfontosabb pontok:

  • adószámot kell kiváltani,
  • az így megszerzett bevétel után adózni kell,
  • számlát kell kiállítani rendszeres bevételszerzés esetén,
  • az szja-, valamint áfabevallásában is szerepeltetni kell.

Ha a tartalmat közzétevő platform üzemeltetője külföldi adóalany, akkor a számlán áfatartalmat nem kell feltüntetni, ha azonban magyar adóalany, a számlán az általános, 27 százalékos áfamértéket kell feltüntetni.

A tevékenység pedig az alábbi formában végezhető: adószámos magánszemélyként – akár kiegészítő tevékenységként, tehát munka mellett –, egyéni vállalkozóként és cégként.

AZ ADÓSZÁMOT TEHÁT MINDENKÉPPEN KI KELL VÁLTANI.

Ha pedig a tevékenység megrendelője, azaz az applikáció, platform üzemeltetője az Európai Unióban telepedett le, közösségi adószámra is szükség lesz.

A magánszemélyként szerzett ilyen típusú jövedelem önálló tevékenységként adózik, erről az éves szja-bevallásban kell számot adni. A jövedelem után negyedévente adóelőleget kell megállapítani és fizetni.

Nem kell az adóelőleget megfizetni, ha összege az adott negyedévben vagy év elejétől számítva nem haladja meg a 10 ezer forintot. Az adószámos magánszemélynek a szolgáltatásnyújtás után – ha nem választott alanyi áfamentességet – az áfát is be kell vallania és fizetnie. Ha valaki egyéni vállalkozóként, cégként végzi ezt a tevékenységet, akkor a választott adózási módja szerint adózik.

Gyányi Tamás arra is emlékeztetett, hogy az adószámos magánszemély esetében a jövedelem a bevétel, csökkentve a költségekkel. Kétféle módszerrel lehet meghatározni a jövedelmet:

  • tételes költségelszámolással – a kiadásokról szóló számlák alapján; vagy
  • 10 százalékos költséghányaddal – a jövedelem ilyenkor a bevétel 90 százaléka.

A tevékenység kapcsán felmerülhet szociális hozzájárulási adó kötelezettsége is.

Kell áfa bevallást is beadni?

Az áfabevallást az adott évre vonatkozó 65. számú nyomtatványon kell benyújtani havonta, negyedévente vagy évente, a fizetendő áfát pedig a bevallási határidőig kell befizetni, legegyszerűbben a NAV Ügyfélportálján online bankkártyás fizetéssel, vagy átutalással a 10032000-01076868 számlaszámra.

További részleteket az Index.hu cikkében olvashatnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük