Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Vezér cikkek

Vége lehet a háborúnak, az oroszok két feltétellel hajlanak a béketárgyalásra


Lassan egy éve tart az orosz-ukrán háború, de már egyre többször kerül szóba a béketárgyalás. A legutóbbi jelentések szerint az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy csütörtök este befejeződött a sikeres támadó műveletek folytatása szempontjából fontos Szoledar város „felszabadítása”. Igor Konasenkov altábornagy szerint a város elfoglalását a légierőnek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatoknak az erődítményekre és az utánpótlási vonalakra mért tűzcsapásai tették lehetővé, továbbá az, hogy az orosz légideszant-alakulatok az uralkodó magaslatokat megszállva északról és délről blokkolták a várost – írja a promotions.hu.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond az Orosz Szövetségi Gyűléshez (parlament) tartozó Törvényhozók Tanácsának ülésén Szentpéterváron 2022. április 27-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Pool/Alekszandr Demjancsuk)

A tárca szóvivőjének beszámolója szerint a város elfoglalása közben három ukrán harci repülőgépet és egy helikoptert lőttek le, a légvédelem pedig elfogott tíz, az orosz erők által elfoglalt állásokra sorozatvetőkből kilőtt rakétát. Az elektronikus hadviselés eszközei elfojtották az ukrán irányítás rendszerét és megakadályozták a drónok bevetését.

Ezzel szemben az ukránok teljesen mást állítanak: az ukrán vezérkar a péntek esti harctéri helyzetjelentésében cáfolta, hogy az orosz hadsereg elfoglalta Szoledart.

„Bahmut irányában az ellenség a nap folyamán lőtte Szpirne, Bilohorivka, Rozdolivka, Jakovlivka, Szoledar, Kraszna Hora, Bahmut, Kliscsijivka, Kurdjumivka, Druzsba és Pivnicsne településeket. A harcok Szoledarért folytatódnak”

– írták.

A kijevi katonai vezetés jelentése szerint pénteken az ukrán légierő kilenc csapást mért az orosz erők felvonulási területeire, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig egy parancsnoki állást, hat katonai gócpontot, egy légvédelmi rakétarendszert és három ellenséges lőszerraktárt találtak el. A nap folyamán az orosz hadsereg két rakétacsapást mért a donyecki régióban található Kosztantyinyivka polgári infrastruktúrájára, valamint nyolc légicsapást az ukrán csapatok állásaira. Ezen felül az orosz erők több mint negyven támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel.

Mindenkit most az érdekel, vajon mikor érhet véget ez a szörnyű háború, ami nemcsak az oroszokat és az ukránokat sújtja, de az európai gazdaságot is tönkreteszi. Moszkva két feltételt szabott a béketárgyalásokhoz.

„Ezeknek a tárgyalásoknak közvetlennek kell lennie Moszkva és Kijev között. A közvetítők szerepét ki kell iktatni. (…) A nyugati közvetítők gyakran saját céljaik és érdekeik szerint igyekeznek befolyásolni a tárgyalásokat, és nem is igazán a konfliktus lezárásában, mint saját politikai és gazdasági céljaik előremozdításában érdekeltek”

– fogalmazott az orosz külügyminisztérium szóvivője, Alekszej Polcsuk.

Ezeket a feltételeket biztos el fogják utasítani az ukránok, ugyanis ők a bucsai mészárlás óta nem hajlandók közvetítők nélkül kommunikálni az oroszokkal.

/promotions.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük