Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Vége a korlátlanságnak – keserű hír jött a WhatsApp-használóknak


Nem lesznek elragadtatva az androidos felhasználók egy készülőben lévő WhatsApp-változástól: megszűnik a biztonsági mentések számára rendelkezésre álló korlátlan Google Drive-tárhely korlátlansága.

A WhatsApp mind az iOS-es, mind az androidos felhasználók számára kínál biztonsági mentési lehetőséget. Előbbiek az iCloudra menthetnek (az ottani tárhelyük rovására), az utóbbiaknak viszont korlátlan Google Drive tárhely áll a rendelkezésükre, köszönhetően a WhatsApp és a Google közötti megállapodásnak. Hamarosan viszont megváltozhat ez a kellemes állapot.

Ezúttal is a WhatsApp kódok között böngésző WABetainfo figyelt fel arra, hogy változások várhatók az androidos telefonok biztonsági mentését illetően. Olyan kódsorokat vettek ugyanis észre, amelyek kifejezetten a Google Drive tárhely korlátait jelzik.

A WABetainfo meg is magyarázza azokat a karakterláncokat, amelyek a változásra utalnak. Ezek érintik a biztonsági mentések módosítását, az értesítéseket arról, amikor a Google Drive majdnem megtelt, amikor elérte a korlátot, valamint a tájékoztatást arról, hogy a változtatások mikor lépnek életbe. Ez összességében nem is olyan meglepő: a Google már a tavalyi év közepe óta megszüntette a korlátlan tárhelyet a Google Fotók számára. A fentiek szerint a Google továbbra is felajánl egy bizonyos kvótát a WhatsApp biztonsági mentéseinek ingyenes tárolására, de ez korlátozott csomag lesz.

Hogy mikortól lépne életbe ez a korlátozás, azt egyelőre nem tudni, azaz most még élvezhető a korlátlan tárolási lehetőség. Azt sem tudni, mekkora lesz a tárhelykorlát, és csak bízni lehet abban, hogy nem fogják beleszámítani a jelenlegi amúgy is szűkös 15 GB-os ingyen tárhelybe.

Nem lehet nem észrevenni az összefüggést azzal a korábbi, ugyancsak a WABetainfo által felfedezett és hamarosan megjelenő funkcióval, amelyik lehetővé fogja tenni a WhatsApp biztonsági mentés méretének kezelését Androidon. Ezzel a funkcióval testre szabható, hogy mely elemekről készüljön biztonsági másolat, és bizonyos típusú fájlok (fényképek, dokumentumok és videók) kizárhatók a biztonsági mentésből. Ez is alátámasztja azt, hogy a WhatsApp valóban azon dolgozik, hogy biztonsági mentési korlátozásokat írjon elő az alkalmazás Android-felhasználói számára. A Google Drive biztonsági mentésének kezelésével ugyanis lehetőség nyílik tárhely-megtakarításra (ha a csevegési biztonsági másolatok túl nagyok lennének).

/hvg.hu/