Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vége a bürokráciának? Itt a törvény, a kormány ígérete szerint 2026-ra szintet lép az ügyintézés


Megjelent a Magyar Közlönyben a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szóló törvény. A törvény lehetővé teszi, hogy 2026-ra az állampolgárok minden ügyüket digitálisan tudják elintézni – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) az MTI-vel.


Picture by GLENN COPUS

A közlemény szerint szintet lép az elektronikus ügyintézés: a jövőben az ügyintézés-központú működés helyett az állampolgárok élethelyzeteihez igazodnak majd a különböző állami szolgáltatások.

A digitális állampolgárság programot még 2022 decemberében fogadta el kormány, a KTK közleménye szerint az elmúlt időszakban megkezdődött a jogszabályi környezet kialakítása, megtörtént az online felületek értékelése és a felhasználói szokások felmérése, valamint a technológiai és szolgáltatási sztenderdek kialakítása.

A most megjelent jogszabályban szerint a digitális személyiadattárca-szolgáltatás, az eAláírás és az eAzonosításszolgáltatás 2024. szeptember elsejétől indulhat el.

A felhasználók okostelefonnal, egy applikáció segítségével igazolhatják majd a személyazonosságukat, az elektronikus aláírással pedig egyszerűsödik a dokumentumok aláírása. A KTK emellett közölte: 2025-ben bevezetik a hozzájárulás alapú adatszolgáltatást, így az állampolgárok digitális azonosítással léphetnek majd be egyes piaci szolgáltatók ügyintézési felületeire is.

2026-ban pedig az ePosta, az eDokumentumkezelés és az eFizetés szolgáltatás indulhat el.

Az új mobilalkalmazást az Európai Uniós eIDas 2 rendeletnek megfelelően alakítják ki, minden állampolgárnak egységesen alkalmazható, egyedi azonosítója lesz. A KTK emlékeztet: az alkalmazás használata önkéntes lesz, a megszokott ügyintézési lehetőségek továbbra is elérhetőek maradnak.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük