Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Védőoltással bővülhet a cégek nem pénzbeni juttatásainak köre


Ha az Országgyűlésnek benyújtott jövő évi adócsomagot megszavazzák, akkor 2021-től a cégek adómentesen biztosíthatják a járványügyi szűrővizsgálatokat és a védőoltásokat is.

A Parlament elé beterjesztett adócsomag azt javasolja, hogy a járványhelyzetre tekintettel adómentes bevétel lehessen az az eset, amikor egy cég bármilyen formában járványügyi szűrővizsgálatot biztosít a dolgozói számára. A javaslat a vizsgálat időpontjától függetlenül rögzíti az adómentességet, tehát akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani majd, ha az új típusú koronavírus járvány első hullámának időszakában végeztek szűrővizsgálatot a kifizető finanszírozása mellett.

Jelenleg a nem pénzbeni juttatások a következőkre vonatkoznak:

  • Bölcsődei és óvodai ellátás, ha az ellátás díjának megtérítése a magánszemély nevére szóló számla alapján történik.
  • A munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat, ha a munkáltató akár otthoni személyi használatra ad számítógépet (lap-topot) a munkavállalónak, úgy, hogy az nem kerül a tulajdonába.
  • Magáncélú cégautó-használat, vagy úthasználatra jogosító bérlet, jegy juttatása.
  • A cég által fenntartott vagy használt sportlétesítményben szervezett sportrendezvényen nyújtott szolgáltatás (kivéve az utazást, az elszállásolást), valamint a sportlétesítmény (például saját fenntartású vagy bérelt edzőterem) ingyenes vagy kedvezményes használata.
  • A folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegekkel együtt a 10 millió forintot meg nem haladó összegű, ugyanazon magánszemélynek adott kölcsön kamatkedvezménye, ha azt a munkáltató hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján, annak igazolása alapján saját lakás építéséhez, építtetéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, vagy bármely említett célra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez nyújtotta.
  • Az olyan munkabérelőleg, amelynek folyósítása legfeljebb hat havi visszafizetési kötelezettség mellett, legfeljebb a folyósítás napján érvényes minimálbér havi összegének ötszörösét meg nem haladó értékben történik, szintén nem kell kamatkedvezmény miatt adót fizetni.
  • Sportrendezvényekre szóló belépő, vagy egyéb eseményekre kulturális belépő.
  • Adómentes a munkásszálláson történő elhelyezés is.

/privatbankar.hu/