Vasszigort vezetnek be az utakon: Filléres autókiegészítő miatt szórják a gigabírságokat

Illusztráció

Illusztráció

Nem csak balesetveszélyes mindennel teleaggatni a visszapillantó tükröt, bizonyos helyeken már komoly pénzbírság jár a túl sok illatosítót, és egyéb himbilimbit kiaggató sofőröknek.

A fő indok az, hogy ezek korlátozzák a kilátást, elvonják a figyelmet és csökkentik a reakcióidőt. Van, ahol ezt már megelégelték: több mint 350 ezer forintra büntethetik azokat az autósokat Nagy Britanniában, akiknek a visszapillantó tükrén nagy légfrissítő vagy egyéb díszítőelem lóg– írta a Penzcentrum.hu.

A hatóságok a többi, kilátást gátló dologra is vadásznak, így például a mobilt sem lehet a szélvédőre fogatni különféle eszközökkel, de akár egy matrica, vagy a piszok miatt is bajba kerülhetnek a sofőrök. Első körben 100 font (35 ezer forint) a büntetés, de ha a sofőr bírósághoz fordul, és elbukja az ügyet, akkor az összeg már a tízszeresére emelkedik.

Sőt,akármilyen baleset történik, a hatóságok akkor is előveszik a kilátást blokkoló sofőröket, ha ők vétlenek voltak az esetnél– mivel akadályozva voltak a kilátásban.

Bár Magyarországon még kifejezetten nem büntetnek érte, de azt az itthoni KRESZ is kimondja többek között azt, hogyaki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.”