Közzétette - Kategória - Földrajzi adottságai és jellegzetességek, Turizmus

Vásárosnamény földrajzi adottságai és jellegzetességei


vasarosnameny cimer

Vásárosnamény történelmi múltjából és földrajzi helyzetéből adódóan számos jellegzetességgel rendelkezik.
A földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően közlekedési csomópont Ukrajna és a megyeszékhely felé. Különös egyedisége a városnak, hogy három folyó ölelésében fekszik és a jelenlegi területe négy, egykor teljesen önálló település egyesítésével jött létre.
A három folyó közül a Tisza mindig meghatározó szerepet játszott a város eddigi története folyamán. Itt található a Felső-Tisza vidék legjobb adottságú tiszai szabad strandja. A beregi síkságot a vásárosnaményi Tisza-híd köti össze a nyírségi tájjal, bekapcsolva ezzel a kistérséget megye és az ország vérkeringésébe. A századfordulón még a város volt a tiszai gőzhajózás felső végállomása, kikötőjét jelenleg vízügyi és turisztikai célokra egyaránt használják.
Kulturális egyediséget a régi épületek (Tomcsányi-kastély, Városi Könyvtár, Beregi Múzeum), és a viszonylag gazdag kulturális emlékek, események kölcsönöznek a városnak.
A város barátja a művészeteknek. Közterein Veszely Jelena, Csiszai Márta, Bolgár Judit, Ócsay Károly, Eöri Emil, Sebestyén Sándor, Schmidt Sándor, Lakatos Aranka köztéri alkotásaiban gyönyörködhet a látogató. A Babus Jolán Középiskolai Kollégium emeleti galériájában a kortárs képzőművészek festményei, kisplasztikái láthatók, melyek a Városi Galéria alapjául szolgálnak.
A városnak és a térségnek egyaránt jellegzetes eseménye a Beregi Ünnepi Hét, mely 1965-ben indult útjára és minden páros esztendőben megrendezésre kerül. Az egy hétig tartó eseménysorozat komolyzenei és művészeti előadásokat, kulturális fórumokat, író-olvasótalálkozókat vonultat fel. Remélhetőleg a város meghatározó kulturális és szabadidős eseményévé válik, a nyaranta megrendezésre kerülő Tisza-Party rendezvény-sorozat, mely a vízparti, szabadidős és verseny-sportok mellett gasztronómiai és könnyűzenei szórakozást kínál a meleg nyári napokon és estéken.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük