Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vásárlás készpénz-felvétellel: Így juthat még több készpénzhez díjmentesen a magyarok


A jelenlegi, csak ATM-ben elérhető, törvényi ingyenes készpénzfelvétel értelmében havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintot vehet fel díjmentesen minden lakossági fizetési számla tulajdonosa, ha nyilatkozott erről a bankjánál. Egy lakossági ügyfél legfeljebb egy bankszámlához kérhet ilyet, de ha több bankszámlája is van, akkor bármikor válthat a számlái között. A díjmentesség azt jelenti, hogy a bank még a 0,6 százalékos pénzügyi tranzakciós illetéket sem háríthatja át az ügyfelére, amit pedig neki be kell fizetnie az államkasszába – írja a vilaggazdasag.

Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap

A 150 ezer forintos összeg a vonatkozó jogszabály 2014-es megjelenése óta nem emelkedett, így egyfajta inflációkövetésnek is felfogható az a törvénymódosítás, amelynek értelmében az ingyenesen felvehető összeg havi 190 ezer forintra kúszik fel. A plusz 40 ezer forint azonban nem lesz elérhető az ATM-ekben, azt csak a boltokban, a bankkártyás vásárlás mellé lehet majd kérni – várhatóan a jövő év második felétől –, úgynevezett cash-back szolgáltatás keretében.

 külföldön igen népszerű cash-back szolgáltatás azonban eddig sem volt ismeretlen idehaza – hívja fel a figyelmet érdeklődésünkre Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. – Már több, mint egy évtizede nyújtja az OTP Bank, a nemzetközi gyakorlat mintájára. A hitelintézet honlapja szerint, ahol biztosan használható a szolgáltatás jelenleg, azok a Penny Market üzletei. Ez eddig azonban elvileg díjköteles szolgáltatás volt, a legtöbb OTP kártya esetében 360 forintot kellett volna fizetni egy ilyen készpénzfelvételért, de a Penny a vásárlóinak elengedte ezt a díjat, vagyis a szolgáltatást gyakorlatilag teljesen ingyen vehették igénybe.

A „vásárlás készpénzfelvétellel” névre keresztelt cash-back szolgáltatással nem csak a vásárló járhat jól, akinek nem kell elmennie egy ATM-ig, ahol aztán esetleg díj ellenében vesz fel készpénzt. De jól jár vele a bolt is, hiszen a vásárlók elvisznek tőle némi készpénzt, amelynek szállításával már nem kell foglalkoznia

– sorolja Gergely Péter, hozzátéve: ráadásul még szerény bevételt is produkálhat számára a szolgáltatás, a készpénzkiadásért ugyanis díjat szokott adni a bank.

Nem kötelező, csak lehetőség

A vásárlók valószínűleg szívesen használják majd nagyobb számban a cash-backet, ha lesz több olyan bank és kereskedő, amely nyújt ilyen szolgáltatást. Mivel a kedvezmény ATM-eknél nem, csak a kereskedőknél lesz elérhető, ezért a vevők vélhetően keresni fogják ezt a szolgáltatást a boltokban, és reklamálni fognak a bankjuknál, ha az nem biztosítja a készpénz felvételének lehetőségét. Jó eséllyel várható tehát, hogy a bankok zöme elvégzi majd ezt a fejlesztést, és biztosítani fogják ügyfeleiknek a cash-back szolgáltatást – mutat rá Gergely Péter.

A kereskedők csatlakozása egy sarkalatosabb kérdés – fogalmaz a szakértő –, hiszen a cash-back szolgáltatást csak önkéntes alapon nyújthatják. Noha az OTP Bank egymaga lefedi a bankkártya-elfogadási és bankkártya-kibocsátási piac jelentős részét, ügyfélkör tehát lett volna, a kereskedők mégsem tolongtak szerződni erre a szolgáltatásra az elmúlt években.

A vásárlók elvárják majd a szolgáltatást

Az ingyenesség vonzereje, a törvényi háttér és a várhatóan megnövekvő kommunikáció, illetve az ezzel kapcsolatos reklámok együtt kiválthatják a kereskedők érdeklődését a cash-back szolgáltatás iránt. A Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a készpénzt felvevő vásárlók ugyanis megjelennek majd a piacon, és így a kereskedőnek hasznos lehet ezt a plusz forgalmat lefölözni a később ébredő versenytársak elől, a készpénzlogisztikai előnyről már nem is szólva.

A vásárló 40 ezer forintnál több pénzt is felvehet majd a boltokban, de a meghatározott limit felett az már nem lesz ingyenes. Hasonlóan, mint a 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi lehetőségnél. A cash-back szolgáltatás készpénzes része is a bankkártya napi vásárlási limitjét fogja csökkenteni, nem pedig a készpénzfelvételét.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük