Közzétette - Kategória - Egyéb

Váralja túra (Kelet-Mecseki túra)


Váralja – Dobogó – Vörösfenyő kulcsosház – Máré csárda

Táv: 18 km, szk:530m, mi: 6 ó, jelzés: kek_kereszt_2_sav.gif sarga_kereszt_2_sav.gif sarga_sav_2.gif sarga_kocka_sav_2.gif

Nehéz túra.

Váralja völgy.jpgTúránk az öreg bányász múlttal rendelkező Váraljáról indul. A kek_kereszt_2_sav.gif jelzésen haladunk kifelé a faluból, mielőtt kiérnénk a Bánya-múzeum előtt gyalogolunk el. A falut magunk mögött hagyva egy nagyon szép, kiszélesedő tisztáson találjuk magunkat, amelynek határában patak csordogál. A patakon az oda látogatók szórakoztatására duzzasztottak fel két kellemes tavat, horgászni is lehet bennük. Az erdőszélen pihenő van padokkal, asztalokkal. Túránkat folytatva, patakok keresztezik utunkat. Rövid idő után vendégházakhoz érünk. Itt jobbra fordulunk, továbbiakban hosszú ideig a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzésen haladunk, a kek_kocka_2_sav.gif egy rövid szakaszon velünk tart, majd miután kiérünk egy aszfalt útra a kek_kocka_2_sav.gif letér jobbra és Mázára vezet.

Dobogó csúcsa.jpgMi folytatjuk túránkat a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzésen, majd egy ponton jobbról csatlakozik hozzánk a zold_kereszt_2_sav.gif jelzés, (Mázáról) és rövid idő után távozik is balra (Óbányára). Túránk útvonala hirtelen jobbra fordulva, gyűjtve egy kis szintemelkedést gyönyörű pontra juttat el minket, majd továbbhaladva a Szószéket (586m) megkerülve becsatlakozunk a sarga_sav_2.gif ill. zold_haromszog.jpg jelzett útba amelyek Cigány-hegyről (524m) érkeznek. Rövid idő után a sarga_kereszt_2_sav.gif, amely eddigi utunk nagy részén vezetett, letér balra és a Vár-völgybe tart, mi pedig egy kis kapaszkodón felküzdve magunkat kiérünk egy gerincre, ahol jobbra fordulva jelzetlen turistaúton, ösvényen érjük el Tolna megye legmagasabb pontját a Dobogót (594m) amely a Kelet-Mecsek harmadik legmagasabb csúcsa. A magas fáktól sajnos nincs kilátás a tájra. Rövid pihenő után visszaindulunk a sarga_sav_2.gif jelzéssel jelzett turistaútra.

Vörösfenyő kulcsosház.jpgTúránkat folytatva egy völgybe érkezünk, majd kifelé haladva a völgyből a zold_haromszog.jpg letér jobbra és Szászvárra tart. Mi pedig továbbra is a sarga_sav_2.gif jelzést követve, kellemes lejtőn haladva elérjük a Vörösfenyő kulcsosházat, amely megközelíthető a Várvölgyből a sarga_kocka_sav_2.gif jelzésen, Kárászról a sarga_sav_2.gif jelzésen, Magyaregregyről a piros_kereszt_2_sav.gif jelzésen, Vékényből a zold_kereszt_2_sav.gif jelzésen. A ház 21 férőhelyes. Komfort: villany nincs, víz a közelben fakadó három forrásból. Hangulatos, egész évben nyitva tartó ház. Rövid pihenő után túránkat a sarga_kocka_sav_2.gif jelzést követve folytatjuk.

Máré-csárda strand.jpgA Nyomákói-patakon átkelve a Lozák mellett (367m) elhaladva a Cikai- völgyből érkező patak mentén folyamatosan lefelé haladunk, míg egyszer csak kiérünk egy szántóföldre. Jobbra tekintve megpillantjuk Magyaregregyet és láthatjuk a falu fölött lévő dombokat. Kiérve a Zobákpusztát Magyaregreggyel összekötő országútra, balra fordulunk és percek alatt elérjük túránk végpontját a Máré csárdát, ahol hangulatos erdei környezetben úszómedence és étkezési lehetőség várja a túrázókat.

Geocaching adatok

Váraljai Várfő vár (GCVRF)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2546

Váralja (GCvarj)
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=333

Dobogó – Tolna teteje (GCDOBO)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2319

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg