Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Van remény! Óriási áttörés a rákos megbetegedések kezelésében


Új immunterápiás készítményt fejlesztettek, amely drámaian megnöveli egyes bélrákos betegek túlélésének esélyeit.

Készítő: Chekhovskoy Roman

A pembrolizumab nevű gyógyszer az immunsejtek felszínén található specifikus fehérje megcélzásával és blokkolásával készteti az immunrendszert a rákos sejtek felkutatására és elpusztítására – írja a Guardian. Egy klinikai vizsgálat kimutatta, hogy ha a betegek a műtét előtt, kemoterápia helyett ezt a gyógyszert kapják, sokkal nagyobb eséllyel lesznek rákmentesek a beavatkozást követően. Az eredményeket az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) éves ülésén, a világ legnagyobb rákkonferenciáján ismertették.

„A műtétet megelőző immunterápia sorsfordító lehet az ilyen ráktípusban szenvedő páciensek számára. Nemcsak az eredmények javultak, de a hagyományos kemoterápia kiváltásával a mellékhatások száma is szignifikánsan csökkent.

A jövőben az immunterápia akár a műtétet is kiválthatja”

– magyarázta Mark Saunders onkológus professzor, aki részt vett a kutatás elkészítésében.

Hatalmas javulás az új készítménynek köszönhetően

A bélrák a világ második leghalálosabb ráktípusa; az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente több mint 1,9 millió új megbetegedést regisztrálnak, a bélrákkal összefüggő halálesetek száma pedig meghaladja a 900 ezret is. A klinikai vizsgálat során 32, második és harmadik stádiumú bélrákkal küzdő beteget vizsgáltak, akik meghatározott genetikai profillal rendelkeztek, és öt különböző brit kórház páciensei voltak. A betegek 15 százaléka rendelkezett azzal a genetikai profillal, ami alkalmassá tette őket a szer kipróbálására. Az alanyok kilenc héten át kaptak pembrolizumabot a műtét előtt, az ilyenkor megszokott kemoterápiás kezelést azonban ezúttal kihagyták. Ezt követően a szakértők figyelték, hogy alakul a betegek állapota az új kezelés hatására.

Az eredmények azt mutatják, hogy a pembrolizumab-kezelés után a betegek 59%-ánál nem mutatkoztak a rák jelei, a fennmaradó 41%-nál pedig műtét útján távolították el a megmaradt rákos sejteket. A vizsgálatban részt vevő valamennyi beteg rákmentes volt a kezelést követően.

Összehasonlításképp, a kemoterápiával kezelt betegeknél az eredmények sokkal rosszabbak voltak, közülük mindössze 5 százalék maradt rákmentes az operáció után. Eredményeink azt mutatják, hogy a pembrolizumab biztonságos és rendkívül hatékony kezelés, amely javítja a nagy kockázatú bélrákban szenvedő betegek túlélését, és esélyt ad arra, hogy a betegséget még a korai stádiumban sikerrel gyógyíthassuk”

– mondta Dr Kai-Keen Shiu onkológus, aki szintén részt vett a vizsgálat kivitelezésében.

A kísérlet résztvevőit a kutatók továbbra is figyelik, hogy megállapítsák, a későbbi időszakban is rákmentesek maradnak-e a páciensek.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük