Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Van, ahol már el sem kezdődik a tanév: egy iskola és egy kollégium is bezár a rezsiárak miatt


A hajdúvidi általános iskolában azonban egyelőre nem lesz tanítás, az ide járó tizenkilenc gyereknek Hajdúböszörménybe kell majd átjárnia tanulni. Erről pár nappal ezelőtt értesítették a szülőket, a tankerület a növekvő energiaárakkal indokolta a döntést – derült ki az RTL Híradójából.

Címlapkép: Getty Images

A hajdúvidi gyerekek szülei szerint ez a döntés abszurd: az iskola nem gázzal, hanem vegyes tüzelésű kazánnal fűt, amihez rendelkezésre is áll a szén, miután tavaly véletlenül kétszer annyi érkezett belőle, és a villanyenergia-fogyasztás is korszerűsítve van az épületben. Elmondásuk szerint két éve ígéretet kaptak arra, hogy az iskola működhet majd, és azt is kifogásolták, hogy túl későn kapták meg most az értesítést, hogy ez mégsem így lesz – írja a Telex.

Azt is aggályosnak tartják, hogy a Hajdóböszörménybe busszal utazó gyerekeket egy felnőtt fogja felügyelni, ami nem elég biztonságos.

A tankerület az RTL kérdésére azt írta, a tanítás idén szünetel majd, mert a nagy alapterületű épületbe csak ez a tizenkilenc gyerek jár, összevont osztályba.

A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) bezárja a Dráva Völgye Technikum és Gimnázium középrigóci kollégiumát, ahová mintegy három tucat erdésztechnikusi képzésen részt vevő fiatal lakott. Hivatalosan ugyan nem indokolták a lépést, ám a nevelőtanároktól kapott tájékoztatás szerint a drasztikusan megnövekedett gáz- és áramárak állnak a döntés mögött – számolt be a Népszava .

Mint írják, a kollégium Barcstól úgy hat kilométerre az erdőben, az egykori Széchenyi-kastélyban működött. A közel száz éve épült kúria és 35 hektáros parkja 1960 óta ad otthont a középiskolának: itt laknak a diákok, a mellé felhúzott iskolaépületben pedig a szakmai tantárgyak többségét tanulják.

Sokan úgy gondolják, hogy a döntéssel éppen a lényege veszik el a képzésnek, hiszen a normális erdészképzés elengedhetetlen része, hogy a diákok folyamatosan a természetben legyenek, ne pedig csak heti egyszer a szakmai tantárgyak napján vigyék ki őket az erdőbe – fogalmazott az egyik szülő.

A lap szerint most fogalma sincs senkinek, hogyan lesznek ezután az órák, még a tanárok sem tudják, miközben csütörtökön kezdődik a tanítás. Az iskolától semmilyen hivatalos információ nem érkezett, és a lap kérdéseire sem válaszolt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.