Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változtatnának a válás szabályain Magyarországon


A bíróság az egyik szülő kérelmére is elrendelheti a gyermek közös felügyeletét egy válóperben, ha az Országgyűlés elfogadja az igazságügyi miniszter javaslatát. Varga Judit az InfoRádiónak elmondta: ez a változtatás a gyermekek érdekét szolgálja, mert megszüntet egy nagy konfliktusforrást.

Hispanic girl with hostile parents

A Polgári törvénykönyv módosítása lehetőséget biztosít arra, hogy a bíró az egyik szülő kezdeményezésére elrendelje a gyermek úgynevezett váltott elhelyezését, ami azt jelenti, hogy a gyermek például két hétig az anyával, két hétig pedig az apával lesz a válás után – foglalta össze javaslata lényegét az InfoRádióban Varga Judit.

“Eddig erre csak egyezség esetén volt törvényes lehetőség. Az élet követelte ezt, túlhaladta a Polgári törvénykönyv merevségét. Azt látjuk, hogy ez a megoldás tudja garantálni, hogy a szülők és a gyermekek különélése minél kevésbé legyen megterhelő – elsősorban a gyermekek számára -,és a tényleges kapcsolat egyenlővé válhasson. Konfliktusos helyzetekben is alkalmas lehet arra, hogy előmozdítsa a szülők hosszú távú együttműködését” – részletezte az igazságügyi miniszter.

SZERINTE A VÁLTOZÁS NAGYOBB MOZGÁSTERET, DE EBBŐL FAKADÓAN NAGYOBB FELELŐSSÉGET IS JELENT MAJD A BÍRÓKNAK.

“Minden helyzet más és más, éppen ezért nagyon fontos, hogy a bírónak megfelelő empatikus, helyzetfelismerő képessége, tapasztalata legyen, hogy ezekben az egyedi esetekben a legeslegjobb döntést hozhassa meg. Tehát a bíró mozgástere is meg fog növekedni, mert egyértelmű, hogy ha olyan körülményeket észlel, amelyek aztán csak még nagyobb konfliktust fognak generálni, amelyek esetében csak még nagyobb problémát okoz a váltott elhelyezés, akkor természetesen nem fog így dönteni, nem dönthet így.”

24.hu azt írja, a módosítás szerint a szülői felügyeletet a szülők – megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt. A közös szülői felügyelet úgy is gyakorolható, hogy a szülők felváltva, azonos időtartamban jogosultak és kötelesek a gyermek nevelésére és gondozására. A különélő szülők megállapodása híján – kérelemre vagy a gyermek érdekében hivatalból – a bíró döntené el, hogy a felügyeletet melyik szülő gyakorolja. A bíróság az egyik szülő kérelmére is dönthet a szülői felügyelet közös gyakorlásáról, ha az a kiskorú gyermek érdekében áll.

Az igazságügyi miniszter fontosnak nevezte az InfoRádióban, hogy a bizonyos életkor feletti gyermekek véleményét is kikérjék a bírók, mint ahogy az is érdek, hogy a válóperek ne húzódjanak el; ez utóbbit már jogszabályok is segítik.