Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változtatásokat tervez a kormány az áramvételezésnél, erre készülhetnek lakossági áramfogyasztók


Electrical plugs with cords disconnected from electrical power strip, electricity bill with heap of coins, concept of energy saving

REPowerEU fejezet 14 reform és 14 beruházás segítségével vázolja fel, hogy a kormány hogyan kívánja felhasználni az összesen mintegy 2600 milliárd forintnyi európai uniós forrást, amennyiben hozzájut a pénzhez – írja a Portfolio. A tervek között akad olyan, amely szerint minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszik majd, hogy dinamikus (változó) árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett.Emellett a programban szerepel egy új lakossági energiahatékonysági pályázatra vonatkozó terv, továbbá az elképzelések szerint felszámolnák az energiaközösségek létesítése előtti szabályozási akadályokat. A megújulós, jellemzően nap-, illetve szélerőművek hálózati csatlakozási eljárását pedig egységesítenék.

Zöld ipari gyártókapacitások hazai kiépítését és fejlesztését is támogatná a kormány egy hamarosan kiírandó, 200 milliárd forint keretű új beruházási pályázat keretében – ez derül ki a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének a kabinet által társadalmi egyeztetésre közzétett, az orosz fosszilis energiahordozókról történő leválást is segítő REPowerEU fejezetéből. Olyan gyártókapacitás-fejlesztés és szolgáltatásbővítés támogatható, melynek eredményeként az előállított termék vagy szolgáltatás hozzájárul a zöld átálláshoz, például hőszivattyú, napelem vagy „alternatív jármű” és alkatrészei, így akár akkumulátor gyártása is.

Kétszázezer lakossági napelemest érinthet egy másik tervezett változtatás, a szaldó elszámolás megszüntetése.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük