Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változtak a személyi kedvezmény szabályai: már 160 ezer forintot is kaphat, mutatjuk, kik vehetik igénybe


A súlyos egészségi problémával élőknek nagy segítséget jelentenek a különböző kedvezmények, amelyek egy része a munkajövedelemhez kötődik. Ezek közül a személyi kedvezmény a személyi jövedelemadóhoz, tehát kereső tevékenységhez kapcsolódik.

Mint az Adó.hu írja, lényege 2021 óta, hogy a súlyosan fogyatékos magánszemély az összevont adóalapját csökkentheti személyi kedvezménnyel. (A korábbi szabályozás szerint az összevont adóalap adóját csökkenthette a kedvezménnyel.) A kedvezmény mértéke is növekedett. Az adó alapját csökkentő kedvezmény jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmada száz forintra kerekítve. Így 2024-ben az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér összegéhez, a 266 800 forintos minimálbérhez kapcsolódóan tovább növekszik a személyi kedvezmény is.

  • Havonta a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összegével csökkenthető adóalapnál a kedvezmény 13 335 forint lett, amely
  • éves szinten már 160 ezer forint kedvezményt eredményez.

Jogosultsági hónapként azok a hónapok vehetők figyelembe, amelyben a fogyatékos állapot az erről szóló igazolás, határozat alapján legalább egy napig fennáll.

A kedvezményt továbbra is a súlyosan fogyatékos személyek vehetik igénybe, tehát azok, akiknél a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben rögzített, meghatározott BNO-kódú és megnevezésű betegséget állapított meg az orvos, továbbá azok, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük