Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változott az iskolai erőszak kezelése – 47 esetben testi kényszert, 3 alkalommal bilincset és rendőrbotot is használtak az iskolaőrök


Másfél év alatt 480-szor intézkedtek iskolaőrök Magyarországon, erőszakra is volt példa. Elsődleges feladatuk, hogy a tanulók és az iskolák dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák.

Fotó:Röhrig Dániel Forrás: Népszava

rendőrség szerint több intézményben nélkülözhetetlen az iskolaőrök jelenléte, a szakemberek álláspontja nem egységes.

2020. SZEPTEMBER 1-JÉN JELENTEK MEG AZ ISKOLAŐRÖK A MAGYARORSZÁGI OKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN, AZÓTA ÖSSZESEN 480 ESETBEN KELLETT INTÉZKEDNIÜK

– ismertette az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Az aktuális adatok szerint 491 intézmény csatlakozott az iskolaőri programhoz, és országszerte összesen 480 képzett iskolaőr lát el szolgálatot. A hiányzó státuszok feltöltésére folyamatos a rendőrség toborzó tevékenysége, a legutóbbi képzés március 29-én fejeződött be, mely során tíz fő tett sikeres iskolaőrvizsgát.

Az iskolaőrök fegyvert nem viselhetnek, kényszerítőeszközöket – bilincset, rendőrbotot – azonban igen. Elsődleges feladatuk, hogy a tanulók és az iskolák dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozzák, megelőzzék.

Az ORFK tájékoztatása szerint testi kényszert eddig 47 esetben, bilincset három, rendőrbotot pedig egy alkalommal használtak az iskolaőrök. A leggyakrabban garázdaság bűncselekmény miatt intézkedtek, de több esetben indult vagyon elleni bűncselekmény, illetve kábítószer birtoklása miatt is büntetőeljárás. A szabálysértések között sokszor előfordult a közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés és rongálás is.

Annak ellenére, hogy az iskolaőri program célja az intézményi erőszak visszaszorítása, többször előfordult, hogy az iskolaőr is erőszakkal próbált kezelni egy-egy helyzetet. Idén februárban a Keszthelyi Járásbíróság 140 ezer forint pénzbírságra ítélt egy férfit, aki még

ISKOLAŐRKÉNT A NYAKÁNÁL FOGVA A KORLÁTHOZ SZORÍTOTT EGY ÖTÖDIKES FIÚT AZ UDVARON, MERT HANGOSKODOTT.

Az ORFK a Népszavával közölte, eddig négy esetben indult büntetőeljárás olyan iskolaőrökkel szemben, akik túllépték a jogkörüket. Egyszer az is előfordult, hogy az iskolaőr utólag nem felelt meg az alkalmassági követelményeknek, ezért azonnali hatállyal elbocsátották.

Összességében mégis pozitív tapasztalatai vannak a rendőrségnek: az intézményvezetőktől kapott visszajelzések alapján az ORFK szerint az iskolaőrök jelenléte nagyban elősegíti a zavartalan oktatást és erősíti a tanulók és pedagógusok biztonságérzetét.

Azokban az intézményekben, ahol az erőszakos cselekmények különböző formái gyakrabban fordulnak elő, az iskolaőr jelenlétét nélkülözhetetlennek tartják. Ez nem csak visszatartó hatással van a tanulókra, hanem hozzájárul ahhoz, hogy sok esetben a diákok fordulnak az iskolaőrhöz problémáikkal és jelzéseikkel

– közölte az ORFK az MTI szerint.