Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változnak az állami családtámogatások feltételei szeptember 1-től – Erre készülhetnek a magyar családok


Számos ponton módosulnak az állami családtámogatások feltételei szeptember 1-től a Magyar Közlönyben közzétett változtatások szerint. Egyszerűbbé válik az igénylőknek a csok felvétele és az építkezés is. A támogatáshoz szükséges gyermekvállalás feltételeiben enyhített és szigorított is a kormány – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Készítő: ArtistGNDphotography
|
Forrás: Getty Images

Több családtámogatásra vonatkozó rendeletet is módosított a kormány, ezeknek a részleteit szerda este tették közzé a Magyar Közlönyben. A változások érintették a jelenlegi formájában december 31-ig igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a babaváró hitelt és a jelzáloghitel elengedésre vonatkozó szabályokat is.

Több feltétel is módosult a csoknál

Egyszerűsítették az adminisztrációt az építkezésekkel kapcsolatban. Ahol nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem, ott nem feltétele a csok-igénylésnek, hogy ezek meglegyenek. Ez főként azt a speciális lehetőséget érinti, mely lehetővé teszi, hogy egy meglévő ingatlant tovább bővítve, a tetőtérben kialakítson a család egy másik, teljesen különálló ingatlant is, ezzel többgenerációs lakóházat létrehozva. A tetőtér-beépítésre ugyanannyi támogatást lehet igénybe venni, mint egy újépítésű ingatlanra.

Több ponton módosulnak a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó szabályok is. Az egyik fontos változás a tb-jogviszony szüneteltetésével kapcsolatos. Ha valakinek valamiért szünetel a jogviszonya (de nem szűnik meg), akkor a jogviszony nem szakad meg akkor sem, ha 30 napnál hosszabb időszakról van szó, viszont a csokhoz szükséges tb-jogviszonyba nem számítható bele. Ez a jelenlegi szabályokhoz képest enyhítés, mivel a 30 napnál hosszabb szünetelés eddig azt jelentette, hogy a 30 napnál hosszabb szünet előtti időszakot nem lehetett beszámítani.

Fontos, hogy a tb-jogviszony szüneteltetése nem egyenlő azzal, amikor a jogviszony végleg megszűnik. Ez egy speciális időszak, amikor a jogviszony fennáll, de a szünetelés során sem jogok, sem kötelezettségek nem keletkeznek. Ilyen helyzet például, amikor egy vállalkozó átmenetileg szünetelteti a tevékenységét, valaki önkéntes katonai szolgálatot teljesít vagy az, ha egy egyetemi hallgató szünetelteti a hallgatói jogviszonyát. A csok igénylésénél a szüneteltetés időszaka nem számít bele az elvárt jogviszonyba (ami 180 nap és két közötti időszak, a támogatás összegétől függően), az az előtti időszak viszont igen.

A másik tb-jogviszonyhoz kapcsolódó változás, hogy szeptembertől azok a magyar állampolgárok is jogosultak lehetnek a csokra, akik itthon dolgoznak, de külföldön adóznak. Erről az illetékes külföldi hatóságtól kell plusz igazolást bemutatni.

A gyermekvállalás határidejében is történt egy módosítás. A jelenlegi szabályok szerint új lakás vásárlása esetén, ha az igénylő a maximális, 10 millió forintot vette fel, akkor 10 éve van teljesíteni a vállalást, függetlenül attól, hogy a három gyermekből hány született már meg. Az új szabály szerint azonban már csak azoknak lesz 10 évük a gyermekvállalás teljesítésére, akik három gyermeket vállaltak előre, függetlenül attól, hogy mekkora a felvett támogatási összeg. Egy gyermek vállalása esetén továbbra is négy év, két gyermek vállalása esetén pedig nyolc év áll rendelkezésre a vállalások teljesítésére.

Egy konkrét példán keresztül bemutatva ez azt jelenti, hogy ha valaki kettő, már megszületett és egy előre vállalt gyermekre vett fel 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, annak ugyanúgy 10 éve volt a gyermekvállalásra, mint annak, aki mindhárom gyermeket előre vállalta. Ez szeptembertől megváltozik, az első példában szereplő fiatal házaspárnak már csak négy éve lesz, hogy a harmadik gyermek is megszülessen – hívja fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360.hu családtámogatási szakértője.

Szintén a gyermekvállaláshoz kapcsolódó módosítás, hogy használt lakás vásárlása esetén már nem csak két gyermeket lehet előre vállalni, hanem akár hármat is. Emellett a jelenlegi feltételekhez képest könnyítés egy tragikus élethelyzetben, hogy a gyermekvállalást nemcsak akkor kell teljesítettnek tekinteni, ha a gyermek halva születik, hanem abban az esetben is, ha a pár egyik tagja elhalálozik.

A csok támogatás visszafizetésével kapcsolatban is beszúrt a kormány egy kiegészítő paragrafust. Ez alapján, ha a házaspár a megelőlegezett csokot a gyermekvállalásra vonatkozó határidő előtt önként visszafizeti, akkor is kell fizetni büntetőkamatot (ami a Ptk. szerinti kamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék lehet).

Változnak a jelzáloghitel elengedés szabályai is

A jelzáloghitel elengedés két gyermek esetén 1, három gyermek esetén további 4 millió forinttal csökkenti a fennálló jelzáloghitel tartozást. Az erre vonatkozó módosítások között szerepel többek között, hogy a támogatás akkor is igénybe vehető, ha a pár megfelelt a gyermekvállalás feltételeinek, de a gyermek az igénylést megelőzően elhunyt. Emellett a támogatás benyújtásának a határideje is hosszabb ebben az esetben, 180 nap.

További könnyítés, hogy ha a támogatást valamiért vissza kellene fizetni, akkor indokolt esetben kérhető 12 hónapos fizetési halasztás vagy 36 hónapos részletfizetési lehetőség.

A babaváró hitel feltételei is módosulnak

A babaváró hitellel kapcsolatban a CSOK-hoz hasonló változásokat tartalmaz a rendeletmódosítás, többek között a tb-jogviszonyra vonatkozóan. Ennél a támogatásnál is igaz lesz, hogy a tb-jogviszony szüneteltetése nem szakítja azt meg, így szeptembertől egyszerűbbé válhat a hároméves jogviszony igazolása.

Pontosították azt is, hogy milyen élethelyzetekben van lehetőség akár többször is felvenni a babaváró támogatást. Erre a jelenlegi állapot szerint nincs lehetőség, szeptembertől azonban akár újra beadhatja az igénylést az,

  • akinek a kölcsönszerződés megkötése után végül mégsem folyósított a bank,
  • aki elvált, visszafizette az igénybe vett kamattámogatást és a kölcsönt is, majd újraházasodott.

Ha a házaspár egyik tagja vagy mindkét fél meghal, akkor nem kell visszafizetni a kamattámogatást. Ebben nem történt változás, viszont ennek az igazolására a jelenlegi 60 nap helyett 180 nap áll rendelkezésre.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük