Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változnak a névviselés szabályai Magyarországon – kettőnél több utóneve senkinek nem lehet majd


A Közigazgatási Minisztérium az anyakönyvezéssel összefüggő törvényeket módosítaná a névviselést érintő adateltérések kiküszöbölése érdekében.

Honlapján tájékoztat a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium az anyakönyvezéssel összefüggő törvények módosításával kapcsolatban.

Társadalmi egyeztetésre tesz javaslatot a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium annak érdekében, hogy kiküszöbölje az anyakönyvezéssel kapcsolatos eltéréseket. A családi nevek korrekciója mellett változások jöhetnek az utóneveknél is.

Változik a nevek anyakönyvezése

A minisztérium március 26-ig várja az észrevételeket az anyakönyvezéssel összefüggő tervezett törvénymódosítására.  Az új törvényjavaslat szerint azoknál a magyar állampolgároknál, akik 1953. január 1. után születtek, a családi nevek korrekciójára új szabályok lépnek életbe. A változás a kötőjel használatát és a megkülönböztető betűjel eltörlését, továbbá a ragadványnévre vonatkozó rendelkezéseket is érinti.

Azok, akiknek korábban az anyakönyvekbe került a nevükben szereplő „ä” betű, majd a későbbiekben mellőzték azt, és emiatt eltérő névvel szerepelnek a különböző nyilvántartásokban, a jogszabály módosításával kérheti a saját vagy az egyenes ági felmenőjük születési anyakönyvi bejegyzésébe bejegyzett „ä” betű bejegyzését. Ha az érintett nem nyilatkozik, vagy nem viselné tovább eredeti formájában, automatikusan mellőzik a magyar ábécében nem szereplő betűt a nevéből.

A keresztnevek száma limitált lesz

Legfeljebb kettő utónevet anyakönyvezhetnek a továbbiakban. Akinek a korábbi anyakönyvében ennél több utóneve van, döntenie kell majd, hogy melyik kettőt jegyezzék be okmányaiban. A jövőben a javaslat szerint a halotti anyakönyvi kivonatokat azok keletkezését követően 30 év után lehet majd kutatni, ugyanez a születési anyakönyv esetében 110, házassági anyakönyvnél 86 év lenne.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük