Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változnak a karanténszabályok: így kell eljárnia annak, aki átlépi a határt


A Magyar Közlöny jelent meg az a törvénymódosítás, ami alapján nincs egyedi közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor: a határellenőrzést végző rendőri automatikusan karanténba küldi a belépőket, írja az Mfor.

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

A karanténba küldött belépőnek el kell árulnia a rendőrnek a karanténlakás címét, és közvetlenül oda kell utaznia – az utat legfeljebb egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg.Ha hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania ajtajára.

A lap szerint újdonság még, hogykötelező lesz használni a karanténszoftvert, azaz telepíteni azt az alkalmazást, amivel a rendőrség nyomon követheti, hogy elhagyta-e a kijelölt lakást a karanténkötelezett.Az alkalmazás segítségével ellenőrizhetik úgy is, hogy otthon vagyunk-e, hogy egy szelfit készítünk, amelyet egy arcfelismerő szoftver elemez – ezzel kiszűrhető, hogy nem csak a telefont hagyta-e a lakásban az illető. A szoftvert csak akkor kell telepíteni, ha rendelkezünk erre alkalmas eszközzel.

Emellett fontos változás a karanténszabályok összegének módosulása is:5000-től 150 ezer forintig terjedhet a bírság, amelyet egy nap többször is kiszabhatnak.Egy nap alatt maximum 600 ezer forintos bírságot lehet majd beszedni, 15 napon belül kell befizetni a rendőrség honlapján közzétett számlaszámra. A törvény továbbá tartalmazza, hogy a karanténszabályok megsértése nem minősül bűncselekménynek.