Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Augusztustól új módszerrel ellenőrzik a jegyeket a buszokon


FORRÁS: VOLÁNBUSZ/SOOS BOTOND

A Volánbusz valamennyi járatán augusztus 1-jétől gyorsabb és egyszerűbb lesz a Közlekedési Mobiljegy applikációban megváltott menetjegyek, bérletek ellenőrzésének módja, az erre szolgáló QR kód leolvasással – közölte a Volánbusz Zrt. az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a közlekedési társaság QR kódot – azaz kétdimenziós pontkódot – tartalmazó matricákat helyez ki az autóbuszokra, amelyeket a Közlekedési Mobiljeggyel utazóknak le kell olvasniuk mobilkészülékükkel.
A menetjegy vagy bérlet már felszállás előtt érvényesíthető
úgy, hogy az utas a jármű külső felületén, az első ajtó közelében elhelyezett matricán található QR kódot beolvassa az applikációban, majd az autóbusz-vezetőnek bemutatja a képernyőn megjelenő, mozgó ábrát tartalmazó jegyképet. A pontkódos érvényesítés a Közlekedési Mobiljegy vásárlására szolgáló valamennyi applikációban – Nemzeti Mobilfizetési Zrt., Simple by OTP, VoxPay – elérhető funkció.A beolvasás a menetjegynél látható „Kódbeolvasás felszálláshoz” gomb érintésével indítható.Ha az érvényesítés a felszállás előtt nem történt meg, a vezetőfülke mellett elhelyezett kód beolvasásával is van erre lehetőség. Azokon a járműveken, amelyekre még nem került fel a QR kódot tartalmazó matrica, továbbra is az autóbusz-vezető ellenőrzi az érvényességre vonatkozó adatokat.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a mobilalkalmazásban megváltott távolsági kiegészítő jegyet – ugyanezzel a módszerrel – szintén érvényesíteni kell, mígtöbb jegy vagy bérlet bemutatása esetén a termékek léptetésével valamennyinél el kell indítani a kódleolvasás-funkciót és bemutatni az animált ábrát is tartalmazó jegyképet.Ellenőrzéskor fel kell mutatni az esetleges kedvezményekre jogosító eredeti igazolást, vagy igazolványt, illetve azt az eredeti igazolványt is, amelynek a számát a bérlet vásárlásakor megadták.

A beolvasás után az applikáció már érvénytelennek tünteti fel a menetjegyet,így ugyanazon menetjegy többszöri leolvasása és illetéktelen felhasználása az érvényesítést követően már nem lehetséges. A Volánbusz szerződéses jegyellenőrei az utazás során tabletre telepített programmal ellenőrzik a Közlekedési Mobiljegyek és -bérletek érvényességét.