Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változhat a vízdíj: a gázéhoz és az áraméhoz hasonló rendszer is jöhet a szakértők szerint


Nem kielégítő a vízi közművek infrastruktúrájának az állapota Magyarországon, így jelentős és rendkívül költséges felújításra szorul. Az ehhez szükséges források előteremtése érdekében emelkedhet a vízdíj. Szakértők mondták el, szerintük hogyan alakulhatnak át a rendszer. Persze a végső döntés a változásról a kormány kezében van.

Képünk illusztráció
Fotó: boldoguljerden.blog.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy áprilisi kormányinfón jelentette be, azzal bízták meg Lantos Csaba energetikai minisztert, vizsgálja meg a víziközmű-hálózat állapotát, mérje fel a felújításának lehetőségeit és annak költségét, valamint intézkedjen róla, hogy országos szinten összehangolják a víziközmű-díjakat. Viszont egyéb, hivatalos bejelentés azóta nem volt egyik ügyben sem.Azonban sajtóinformációk szerint 10-15 évig tarthat és a szakmai elemzések alapján 1000-3000 milliárd forintba kerülhet Magyarország víziközmű-infrastruktúrájának fejlesztése. A beruházás szükségszerű, a hálózatnak el kell érnie a kor által megkövetelt műszaki- szolgáltatási színvonalat. Az ehhez szükséges források előteremtése érdekében változtathatnak a vízdíjakon is.

A vízdíjak 2012-es befagyasztása, a 2013-as rezsicsökkentés, illetve a vízi közműveket sújtó vezetékadó együtt vezetett el oda, hogy a szolgáltatók bevételei már nem fedezik a hálózat, illetve egyéb infrastruktúra-elemek karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét. Ezt egy ideig ellensúlyozták a külső – javarészt uniós – források révén induló fejlesztési projektek, de mára már ezek hatása is kevés a hiány elfedéséhez

– idéztük Kurdi Viktort, a MaVíz Magyar Víziközmű Szövetség elnökét a napokban.A szakember hozzátette, minden hálózatba pumpált 100 liter ivóvízből 20-25 liter elfolyik a törött vagy repedt vezetékek miatt. Azonban vannak olyan helyszínek is, ahol a veszteség eléri az 50 litert.
Szabó Iván víziközműügyekkel foglalkozó ügyvéd a Népszavának elmondta, az információi szerint a lakossági fogyasztók havi 5 köbméteres fogyasztásig fizetnének rezsicsökkentett árat a vízért, az efölötti rész árszintje piaci alapon változna.Azonban Kurdi Viktor a 24.hu-nak arról beszélt, az egységes vízdíj többféle elven is felépülhet. Lehet a kiindulópontja az, hogy minden átlagjövedelemmel rendelkező család a bevételének meghatározott százalékát költse vízszolgáltatásra. Esetleg a jövedelmektől függetlenül minden háztartásnak ugyanannyi legyen a vízdíja. Illetve az is egy lehetőség, hogy a vízelőállítás költségeit tartalmazza a vízdíj.Hozzátette, jelenleg az országban nagyjából négyezerféle vízdíjat alkalmaznak. Ezért előfordulhat, hogy az egyesítés után nem mindenhol fog drágulni, egyes településeken olcsóbb is lehet a víz. Úgy tudja, a vízdíjak jellemzően 100-500 forint/köbméter között alakulnak a településeken, bár ennél szélsőségesebb esetek is előfordulnak.

A kormány az idén 150 milliárd forinttal támogatja a víziközművek fenntartását. Az ágazat bevétele pedig mintegy 280 milliárd forint, azaz összesen 430 milliárdból gazdálkodhatnak a vízművek. Ez a bevétel pedig nem elég az összes költségre, az ideális víziközmű-állapot fenntartására. Jövőre minimum 200 milliárd forint kiegészítésre lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán működőképes maradjon a rendszer

– idézi Kurdi Viktor a 24.hu.A portál megjegyzi, ha abból indulunk ki, hogy a 2013-ban befagyasztott vízdíjak fedezeti értéke mára legalább 50 százalékkal csökkent, akkor akár ekkora vízdíjemelés is valószínűsíthető a közeljövőben. Azonban lehet, az emelés csak a lakossági átlagfogyasztás felett fog megvalósulni.

Iparági források szerint logikus lépés lenne, ha az áramhoz és a gázhoz hasonlóan a víznél is bevezetnék, hogy csak az átlag alatti fogyasztásnál legyen rezsicsökkentett díj, felette a piaci árat kelljen alkalmazni. Az egy vízmérőhelyre jutó havi átlagfogyasztás jelenleg 7,3 köbméter.Az előző heti, csütörtöki Kormányinfón is szóba került a vízdíj. Akkor Gulyás Gergely kijelentette, a lakossági díjak emelését nem támogatja a kormány. Azonban arra a kérdésre, hogy az áramhoz és a gázhoz hasonlóan a víznél is várható-e az átlag alatti és feletti fogyasztás szétválasztása, így eltérő díjak bevezetése, a miniszter annyit felelt, erről egyelőre nem tárgyalt a kormány.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük