Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változás jön a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokban: erre számítsanak az autósok


Legkésőbb a jövő hét elején nyilvánosságra hozzák a biztosítók az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakról szóló ajánlataikat. A mérlegelés egyre kevesebb autóst érint, de még így is több mint egymillió egyszázezer üzembentartónak kell választani a kínálatból. Az alkusz cégek 5-10 százalék között várják az áremelkedést. Az „az én pénzem.hu” pénzügyi tanácsadó portál szerint viszont jelentősen befolyásolhatja a kgfb-piacot, hogy eltűnnek az úgynevezett károkozói pótdíjak. Volt olyan társaság, amelyik károkozás után négyszeres szorzóval emelt díjat.

Egyre kevesebb autóst érint az év végi évfordulós szerződéskötés. Jellemzően azoknak kell novemberben odafigyelniük a kötelező felelősségbiztosításra, akik 2010. január elseje előtt vásárolták járművüket, vagyis körülbelül egymillió egyszázezer üzembentartóról lehet szó.

Az „az én pénzem.hu” pénzügyi tanácsadó portál szerint 15-20 százalékkal emelkedtek a díjak az elmúlt években. Így most nem várható nagyobb drágulás.

Ami viszont nagy változást hozhat, az a károkozási pótdíjnak megszüntetése.
„Ez az elmúlt években jelentősen megdrágította a biztosítását azoknak, akik valamilyen kárt okoztak” – mondta híradónknak Lova Judit, ügyvezető.

Az Autóklub panasza nyomán vizsgálta felül az ombudsman az úgynevezett károkozói pótdíjat, és megállapította, hogy a biztosítók önkényesen, vagyis átláthatatlanul éltek annak kiszabásával. Az Autóklub szerint olyan eset is előfordult, amikor egy biztosító négyszeres szorzót használt azzal az autóssal szemben, aki valamilyen kárt okozott.

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint legkésőbb a jövő hét elején nyilvánosságra hozzák a biztosítók az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjakról szóló ajánlataikat. Az alkuszi oldalak és szövetségek elemzései illetve véleményei alapján

nagyjából 5-10 százalékos díjnövekedés várható
– árulta el híradónknak Lambert Gábor, a Mabisz kommunikációs vezetője.

A biztosítót váltóknak az aktuális évforduló előtt 30 nappal, vagyis legkésőbb december 1-jéig kell felmondaniuk. Az új biztosítóval pedig legkésőbb december 31-ig kell új szerződést kötniük.