Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változás jöhet a magyar igazságszolgáltatásban: így tenné hatékonyabbá az igazságügyi rendszer a kormány


 

Számos ponton módosítaná az igazságügyi szakértő rendszert a szaktárca. Az Igazságügyi Minisztérium által bemutatott rendelettervezet elsősorban az igazságügyi szakértők, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ, az igazságügyi szakértői névjegyzékbe vételével foglalkozik, de érinti a bűncselekmények áldozatainak támogatásának és a jogi segítségnyújtás területét is– írja a Portfólió.hu.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezet részletesen foglalkozik a szakterületek ágazati követelményeivel, a szakértői szervezetek kijelölésével és a szakvélemények adásával kapcsolatos szabályok módosításával.

Továbbá, az igazságügyi szakértői névjegyzékbe vételhez szükséges szakmai gyakorlati idő igazolásának eljárásával, valamint a bűncselekmények áldozatainak nyújtott támogatások engedélyezésével, folyósításával és visszatérítésével kapcsolatos szabályokat is módosítanák.

A vonatkozó törvény módosításával az igazságügyi szakértők szakvéleményekkel kapcsolatos hatásköreit és tevékenységi körét aktualizálnák. Ez magában foglalhatja a szakvélemények adásához szükséges eljárási rendet, dokumentációt és szakmai gyakorlatot. Az új szabályok alapján pontosítanák, hogy mely területeken és milyen feltételekkel nyújthatnak szakvéleményeket az igazságügyi szakértők.

A jogi segítségnyújtás keretében nyújtott szolgáltatások engedélyezése, folyósítása és visszatérítése iránti eljárások részletes szabályait is érintené a tervezet.

A törvénytervezet célja a jogszabályok aktualizálása és az igazságügyi rendszer hatékonyabbá tétele.

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük