Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Változás a SZÉP-kártyáknál: fontos információt közölt a kormány


2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni – hívta fel a figyelmet a kormány csütörtöki közleményében. Orbán Viktor egy hete a Facebook-on jelentette be, hogy jövő februártól már az élelmiszerekért is fizethetünk SZÉP-kártyával. Múlt héten meg is jelent az erről szóló rendelet, maga a döntés nem aratott nagy sikert a szállásadók körében.

A kormány a csütörtöki tájékoztatójában kiemelte: a kormány megteremette annak lehetőségét, hogy a vendéglátás alszámláról 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig lehet hideg élelmiszerre költeni.

“Ugyanakkor mivel az alszámlák (szálláshely, vendéglátás, és szabadidő zsebek) közötti átjárhatóság 2022. december 31-ig megmarad, ezért valójában mindegyik alszámláról lehet hideg élelmiszert vásárolni. Természetesen a korábban célként kijelölt szolgáltatások (szálláshely-, vendéglátás és szabadidő szolgáltatások) vásárlása továbbra is zavartalanul minden alszámláról megvalósítható” – tisztázták.

“Mind a három alszámlán lévő teljes pénzösszeg felhasználható hideg élelmiszer vásárlásra függetlenül attól, hogy mikor került az beutalásra.

A vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 150 ezer forint utalható, de ez nem azt jelenti, hogy ennyit lehet maximum hideg élelmiszerre költeni.

Az újonnan és a már korábban beutalt összegeket egyaránt fel lehet használni mind a három alszámla esetén hideg élelmiszer vásárlásra” – tették hozzá.

“A személyi jövedelemadóról szóló törvény, a Széchenyi Pihenőkártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 781/2021. (XII. 24.) Korm. rendeletet és a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendeletet együttesen kell értelmezni a SZÉP-kártyáról történő hideg élelmiszer vásárlásakor” – tette hozzá a kormányzati tájékoztató.

A Népszava cikkében írt arról, hogy a SZÉP-kártyákat érintő módosítás azt a célt is szolgálja, hogy

A VÁSÁRLÓK A VÁLASZTÁSOK ELŐTT NE ÉREZZÉK ÉGETŐNEK A SZAVAZÓK A ROHAMOS ÉLELMISZERÁR-DRÁGULÁST.

A lap azt is megjegyezte, hogy a változás kárvallottjai a szállodák és a vendéglátás lehet, mivel a bevételeik jelentős része származott a kártyákból.