Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Válság ide vagy oda, tovább hízott idén a szupergazdagok pénztárcája


A tőzsdék remek első negyedéve több mint kétszázmilliárd dollárral növelte a világ tíz leggazdagabb emberének nettó vagyonát.

Jól kezdődött az év a szupergazdagoknak: a tőzsdék eddig tapasztalt ralija 2023-ban 213 milliárd dollárral növelte a világ 10 legnagyobb milliárdosának vagyonát – írja a Business Insider Ez jól jött a milliárdosoknak, hiszen a tőzsdék idei erős felfutása segített visszafordítani a 2022-es nagy veszteségeiket.

A hatalmas nyereség részben visszafordítja azt a több mint 575 milliárd dollárt, amelyet a technológiai szektor nagytulajdonosai a 2022-es tőzsdei lejtmenet során elbuktak, amikor a technológiai súlyú Nasdaq 100 index 33 százalékkal esett.

A Bloomberg szerint a nyertes milliárdosok rangsorában az összvagyont és az idei vagyongyarapodást tekintve is azonos a sorrend.

Az első helyen a gazdagságát az LVMH Moet Hennessy Louis Vuittonnal megalapozó Bernard Arnault áll. Arnault nettó vagyonát 210 milliárd dollárra, az idei nyereségét pedig 47,8 milliárd dollárra teszik.

A Tesla, a SpaceX, és a Twitter tulajdonosa, legújabban a mesterségesintelligancia-bizniszbe beszálló Elon Musk idei nyeresége 43,2 milliárd dollár, nettó vagyona pedig a Bloomberg szerint 180 milliárd dollár.Az első két helyezetthez képest az eredetileg online könyvesboltként indult Amazon alapító-tulajdonosa, a 126 milliárd dolláros nettó vagyonával a világ harmadik leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos idei 19,2 milliárd dolláros nyeresége szinte eltörpül. Őt követi a sorban a 122 milliárd dolláros nettó vagyont felmutatni tudó Microsoft-alapító Bill Gates, aki idén 12,3 milliárd dollárt profitált a részvénypiacok felpattanásából.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük